DigiGids: Godfather of Harlem en Prinsengrachtconcert

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 34/35:

Podcast: Helden op sokkels

Lang stonden ze vrij onopgemerkt op pleinen in de Nederlandse stad, maar sinds de dood van George Floyd zijn sommige standbeelden niet langer onomstreden. Veel staatslieden uit vroeger tijden blijken namelijk ook een duistere kant te hebben. De podcast Helden op sokkels legt wekelijks zo’n oude held onder het vergrootglas. Aan bod komen bijvoorbeeld Peter Stuyvesant, stichter van New York maar ook antisemiet, en Jan Pieterszoon Coen, succesvol maar ook hardvochtig koloniaal bestuurder in Nederlands-Indië. Ook ‘jongere’ helden als Pim Fortuyn en prins Bernhard komen voorbij. Luister hier naar de podcast.

Docuserie over de kleinste wezens

In de documentaireserie Tiny creatures zetten de cameramensen de zoom-functie aan, en dat is niet voor niets. Want de belevenissen van vliegende eekhoorns, hamsters en stinkdieren blijken minstens zo interessant als die van, pak hem beet, krokodillen, olifanten en potvissen. In de reeks is onder meer een eendenkuiken te zien dat uit een vuilniszak is gered en zich nu staande probeert te houden in een jongenskamer, een kangoeroerat die in de woestijn van Arizona ratelslangen en crossmotoren moet zien te ontwijken en een holenuil die het op de golfbaan aan de stok krijgt met een fret. Nu te zien op Netflix.

Nieuwe serie: Maffia in de sixties

Tien jaar lang zat Bumpy Johnson in de cel, maar de misdaadbaas is van plan zijn territorium te heroveren als hij de gevangenis begin jaren 60 weer mag verlaten. Als hij terugkeert naar zijn oude buurt, komt hij er echter achter dat er heel veel is veranderd in de tijd dat hij vastzat. De Italiaanse maffia heeft Harlem overgenomen. Als Bumpy zijn terrein wil terugveroveren, moet hij het opnemen tegen de beruchte Genovese-familie. Oscarwinnaar Forest Whitaker (The Last King of Scotland) neemt de hoofdrol voor zijn rekening in Godfather of Harlem. Geestelijk vader van de serie Chris Brancato werkte eerder aan de misdaadserie Narcos. Vanaf 10 september bij Ziggo. Bekijk hier vast de trailer.

Terugkijken: Concert aan de gracht

Het is een flinke domper voor de liefhebbers van klassieke muziek: het Prinsengrachtconcert is dit jaar niet voor publiek toegankelijk. Wel geeft violist Janine Jansen een optreden vanuit de binnentuin van het Amsterdamse Pulitzer Hotel, dat op tv te zien is. Kijkers die toch liever concerten vanaf de Amsterdamse grachten zien, moeten het doen met eerdere edities van het evenement. De NPO heeft alle edities vanaf jaargang 2005 online gezet. Opmerkelijk genoeg was in 2005 Janine Jansen ook al de hoofdgast. Verder traden eerder onder anderen pianist Lang Lang, bariton Thomas Hampson en de pianospelende gebroeders Jussen op. Bekijk het hier terug.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 34/35. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.