DigiGids: Gemiste sterren en DWDD Summerschool

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 22:

Kenner over Shakespeare

Dat Gijs Scholten van Aschat een van de hoofdrollen in de Shakespeareserie Romeinse tragedies speelt, is geen verrassing. De karakteracteur is een echte kenner van het werk van de Britse toneelschrijver en gaf in DWDD Summerschool al een college over hem. Eerst een kwartiertje theorie, waarin hij meer vertelt over het leven van de Brit, zijn werk en nog steeds enorme belang voor het toneel van nu. Daarna is het tijd voor praktijk. Collega Pierre Bokma brengt samen met een meisje uit het publiek een scène uit Romeo en Julia op de planken. Scholten van Aschat geeft commentaar. Bekijk de uitzending hier.

Vermenselijkte Chimpansees

Drie dagen lang is het wel en wee van een groep verweesde chimpansees te volgen in Natuur op 2. Een familie neemt hen in Liberia onder de hoede en bereidt hen voor op een leven in het wild. Dan hebben de hoofdrolspelers in Het chimpansee complex het een stuk minder goed getroffen. De dieren brachten hun leven door bij mensen, soms meer dan dertig jaar lang. Ze leefden aardappelpuree en spaghetti en wenden aan mensengedrag. In het opvanghuis van Stichting Aap probeert het personeel hen weer aap te laten zijn. Dat gaat met vallen en opstaan. Bekijk het hier op NPO Start.

Podcast: Gemiste sterren

Een blik op de speellijst van een gemiddeld orkest doet vermoeden dat klassieke muziek altijd door blanke mannen wordt geschreven. Niets is minder waar, vertellen Floris Kortie (Podium Witteman) en Orville Breeveld in Gemiste sterren. Deze zesdelige podcastserie behandelt elke week een componist van kleur wiens werk niet zo misstaan tussen dat van Mahler of Mendelssohn. Aan bod komen onder anderen de Fransman Joseph Boulogne (1745-1799) en de Amerikaanse Florence Beatrice Price (1887-1953). Concertgebouw-adviseur Breeveld: “De muziek van zwarte componisten is veel te lang genegeerd. Maar je moet deze muziek gewoon horen!” Dat kan via NPORadio4.nl/podcasts of de app NPO Luister.

Omgaan met verlies en verdriet

Psychische gezondheid moet uit de taboesfeer, vinden Oprah Winfrey en de Britse prins Harry. In hun nieuwe documentaireserie The me you can’t see proberen ze daarom met wijsheid, mededogen en eerlijkheid over dit onderwerp te praten. De twee willen een wereldwijde discussie starten door gasten en medische experts van over de hele wereld erover te laten vertellen. Harry: “Het voelt vaak alsof je er alleen voorstaat als je worstelt met een trauma, met verlies of met verdriet, maar heel veel mensen hebben hier last van. Het afgelopen jaar heeft voor mij bewezen dat we er samen in zitten.” Nu te zien op Apple TV+

Dit en meer leest u in KRO Magazine 22. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.