DigiGids: Floris en Kalm met klassiek

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar een mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 20:

Kalm met klassiek

Sinds 2020 biedt de podcast Kalm met klassiek luisteraars een dagelijkse dosis muzikale ontspanning. Dat daaraan behoefte is, blijkt uit het feit dat de podcast inmiddels meer dan drie miljoen keer is beluisterd. Om die mijlpaal te vieren maakte presentator Ab Nieuwdorp een extra lange bonusspecial, waarin hij Remy van Kesteren ontvangt. In de studio speelt de internationaal bekende harpist twee werken die hij zelf componeerde: ‘Amber’ en ‘Crown’. De special van Kalm met klassiek is, net als alle andere afleveringen van de podcast, te horen via de NPO Luister-app en de bekende podcastplatforms.

Sherlock Holmes op leeftijd

De Engelse acteur Ian McKellen viert deze maand zijn 85e verjaardag. Sir Ian maakte zijn toneeldebuut in 1965, werd hoofdrolspeler bij de Royal Shakespeare Company en verscheen vanaf de jaren 80 ook vaak op het witte doek, onder meer in de X-Men– en Lord of the Ringsfilms. Een van zijn mooiste filmrollen speelde McKellen in het fascinerende misdaaddrama Mr. Holmes. De oudere Sherlock Holmes is met pensioen en merkt dat zijn eens zo briljante geheugen snel achteruitgaat. Dan herinnert hij zich een dertig jaar oude zaak die hij nooit heeft kunnen oplossen. De film Mr. Holmes is nu te zien op NPO Plus.

Geniet nog een keer van Floris

Op maandag 20 mei, tijdens de Dag van het Kasteel (17 tot en met 20 mei), opent Kasteel Doornenburg zijn poorten voor het publiek. In de hoofdburcht van het kasteel is een ruimte ingericht als Floriszolder; een expositie over de klassieke Nederlandse tv-serie Floris, die hier in de jaren 60 is opgenomen. De reeks was het startpunt van de carrière van enkele grote Nederlandse filmnamen: regisseur Paul Verhoeven, scenarioschrijver Gerard Soeteman en acteur Rutger Hauer in de rol van ridder Floris. De twaalf afleveringen waren in 1969 voor het eerst op televisie te zien en zijn allemaal terug te kijken op NPO Start.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 20. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.