DigiGids: De familie Moszkowicz in De maatschap

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij.

Net als bij de advocaten

De vierdelige documentairereeks De verdediging biedt een kijkje achter de schermen bij het advocatenkantoor van Bénédicte Ficq. Dat het er tussen juristen heftig aan toe kan gaan, bleek al in de dramaserie De maatschap. Officieel ging die over het fictieve advocatengeslacht Meyer, maar de reeks was duidelijk gebaseerd op de familie Moszkowicz. Vader Matthias Meyer en zijn vier zonen vochten elkaar in de reeks bijkans de tent uit. De makers bleken overigens een gevoelige snaar te hebben geraakt bij de Moszkowiczen. Tot vlak voor de uitzenddatum werd er wegens de aanwezigheid van ‘diffamerende scènes’ geprocedeerd om uitzending te voorkomen. Tevergeefs, de serie was gewoon te zien en staat ook op NPO.nl. Bekijk de reeks hier.

Ellen ten Damme als gastvrouw

Een leuk tripje voor Ellen ten Damme deze week: de zangeres mag op bezoek bij Ilse DeLange in Nashville om de plaatselijke muziekscene te verkennen. Ellen was zelf ook al eens gastvrouw voor een bekende collega: in Ik neem je mee gaf ze een rondleiding door haar geboortedorp Roden aan Anita Witzier. Samen gaan ze in het Noord-Drentse plaatsje terug in Ellens verleden. Ze gaan naar de plaats waar ze haar eerste optreden gaf en ze vertelt over haar connectie met Arjen Robben. Ook gaan ze naar het speelgoedmuseum en klimmen ze op een surfplank. Bekijk de aflevering hier terug via NPO.nl.

25 jaar na de Bijlmerramp

Het is deze maand 25 jaar geleden dat een vliegtuig neerstortte op de flatgebouwen Groeneveen en Klein-Kruitberg. De korte film In het niets draait om de gebeurtenissen op deze noodlottige 4 oktober 1992. Centraal staat Agymah (Issaka Sawadoga), een 51-jarige Ghanees die illegaal in Nederland verblijft. Op een dag komt de twaalfjarige Nina (Lulu Veen) in zijn al overvolle huis wonen. Aanvankelijk moet hij niets van haar hebben, maar omdat ze overdag op elkaar aangewezen zijn, groeien ze toch naar elkaar toe. Dan stort de Boeing 747 neer op hun flat. In het niets wisselt de zich langzaam ontwikkelende vriendschap tussen Nina en Agymah knap af met beelden van na de ramp, als Agymah wanhopig op zoek is naar Nina. Bekijk de film hier via NPO.nl.

Start shorttrackseizoen

Het shorttrackseizoen gaat dit weekend van start met de World Cup-wedstrijden in Boedapest. De Nederlandse afvaardiging doet het de laatste jaren prima in deze sport, maar dat was lang niet altijd zo. Een tijdlang krabbelde Oranje slechts mee in de marge. Wel waren er shorttrackers die vooraan meereden toen de sport eind jaren 80 in opkomst was. Dat was pionieren geblazen, blijkt in Andere tijden sport. Het programma laat zien hoe de toppers van weleer letterlijk op zolderkamers hun schaatsen in elkaar schroefden. Aan het woord komen onder anderen Rolf Sibrandy en huidig bondscoach Jeroen Otter. De aflevering is hier terug te kijken via NPO.nl.