DigiGids: Eric en Frans Hals

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar een mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 21:

Verscheurd door verdriet

In de jaren 80 is Vincent Sullivan een van de bekendste marionettenspelers van New York. Hij heeft veel succes met zijn televisieprogramma voor kinderen, maar dan stort zijn wereld in elkaar als zijn negenjarige zoontje Edgar spoorloos verdwijnt. Verscheurd door verdriet en schuldgevoel begint Vincent aan een zoektocht, waarbij hij langzaam zijn grip op de realiteit verliest. Het blauwe monster uit Edgars tekeningen lijkt hem te kunnen helpen. Benedict Cumberbatch (Sherlock) speelt een opvallende hoofdrol in de zesdelige miniserie Eric. Abi Morgan, bekend van de film The Iron Lady, schreef het scenario. Vanaf 30 mei te zien op Netflix.

Merkwaardige vriendschap

De eigenzinnige Spaanse regisseur Pedro Almodóvar zit al veertig jaar in het vak en zijn recentste film Madres paralelas komt vrijdag voorbij op NPO 2. Een van zijn eerdere werken, Hable con ella, is momenteel te zien op NPO Plus. De film volgt twee mannen tussen wie een merkwaardige vriendschap ontstaat. Marco zorgt voor Lydia, een stierenvechter die door een ongeluk in de arena in een coma is beland. In het ziekenhuis ontmoet hij Benigno, een verpleegkundige met een obsessie voor een andere comateuze patiënt. Het scenario voor Hable con ella leverde Almodóvar een Oscar op.

De grote vernieuwer Frans Hals

Al meer dan een kwart miljoen mensen gingen naar de grote tentoonstelling over Frans Hals in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar nog tot en met 9 juni vijftig werken uit binnen- en buitenlandse collecties te bewonderen zijn. Close up maakte in 2011 een mooi portret van de schilder, die samen met Rembrandt en Vermeer bij de grote Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw hoort. Frans Hals, snapshots uit het verleden vertelt hoe Hals zich van een eenvoudig portretschilder opwerkte tot een grote vernieuwer die de regels van de portretkunst voor altijd zou veranderen.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.