DigiGids: Enola Holmes en Buitenspel

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 38:

De zus van Sherlock

De achternaam doet het al vermoeden: Enola Holmes komt inderdaad uit een echte speurfamilie. Sterker nog, haar broer is de wereldberoemde detective Sherlock. Als hun moeder plotseling verdwijnt, neemt die samen met broer Mycroft het zestienjarige meisje onder zijn hoede, en dat pakt niet best uit. Moederlief gaf Enola heel wat vrijheid, maar dat is meteen afgelopen. Tijd dus om die speurgenen aan het werk te zetten en haar op te sporen. Belangrijkste aanwijzing: een door moeder achtergelaten verzameling cadeautjes. Millie Bobby Brown (bekend als Eleven uit Stranger things) speelt het titelpersonage. Enola Holmes staat vanaf 23 september op Netflix.

Gratis Netflix kijken

Netflix biedt vanaf nu gratis een selectie uit zijn catalogus aan. In de ‘watch free’-sectie zijn kosteloos afleveringen van series en een paar films te kijken. Het aanbod wisselt geregeld. Bij aanvang van deze service waren dat bijvoorbeeld de misdaadkomedie Murder Mystery met Adam Sandler en Jennifer Aniston en het drama The Two Popes met onder anderen Anthony Hopkins als paus Benedictus. De film behandelt de machtsoverdracht tussen deze paus en de vorige, Benedictus, en de gesprekken die de twee kerkvorsten hierover voerden. Om deze titels te bekijken, is een Netflix-account niet nodig: ga simpelweg naar www.netflix.com/nl/watch-free.

Jongetjes met een autistische stoornis

De serie Het a-woord draait om Sam en zijn familie. Het zesjarige jongetje blijkt een autistische stoornis te hebben. Wat dat met een gezin doet maakt de rest van de serie duidelijk. Het verhaal van Sam is fictie, maar zeker niet uit de lucht gegrepen. Het is voor een kind met een dergelijke stoornis geregeld moeilijk om zich aan te passen aan de maatschappij. Dit is bijvoorbeeld ook te zien in de serie Buitenspel. Hierin spreekt presentator Mirjam Sterk met de elfjarige Alex, die ook ADHD heeft en daardoor niet naar school kan. Bekijk de aflevering hier. Zie ook pagina 38 in de papieren gids.

Coronacrisis in Uden

Uden en omgeving groeiden eerder dit jaar uit tot de coronabrandhaard van Nederland. Veel ernstig zieke mensen moesten in de Noord-Brabantse plaats worden opgenomen. Streekziekenhuis Bernhoven was daar helemaal niet op toegerust en de medische staf stond onder hoogspanning. Documentairemaker Marc Pos kreeg vrije toegang om te filmen tijdens deze ongekende medische crisis en laat zien hoe het personeel vecht voor hun patiënten. Dit ondanks gebrek aan bedden, materiaal en menskracht en dankzij inventiviteit, doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Veerkracht: Gevecht tegen corona is nu te zien op Videoland.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 38. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.