DigiGids: De eilanden en Danny zoekt problemen

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 38:

Nieuw(s) op YouTube

Jonge Nederlanders kijken steeds minder televisie. Ook hun nieuws halen ze vaak van het internet, bijvoorbeeld via het online videokanaal YouTube. De NOS speelt daarop in en opent op YouTube het kanaal NOS Stories. Daarop plaatst de omroep korte filmpjes met en over het nieuws. Aan bod komen diverse onderwerpen, van een nadere uitleg over de ruzie tussen Trump en Kim Jong-Un tot een uitleg over de vaccinatie tegen een virus dat baarmoeder- halskanker kan veroorzaken. De informatieve video’s zijn weliswaar bedoeld voor tieners, maar veel zijn zeker ook voor de oudere doelgroep het bekijken waard. Bekijk het hier.

Iedereen komt op Texel af

In Typisch Oosterend volgen de camera’s deze week de inwoners van het gelijknamige dorp op Texel. Voor De eilanden reisde Midas Dekkers eerder al naar alle Wadden- eilanden. Hij begon zijn trip op Texel, waar hij uitgebreid sprak met de plaatselijke verloskundige. Ook had de bioloog veel aandacht voor de vogels. Die komen elke lente in groten getale die kant op om zich daar tegoed te doen aan de voedselrijke wateren rond het eiland. En op die vogels komen weer vogelaars en toeristen af, die zorgen voor rinkelende kassa’s bij de Texelaars. Krijg hier vast de smaak te pakken.

Danny zoekt problemen

Danny Ghosen reist voor zijn nieuwe programma Danny in de buitenwijken door Europa’s moeilijkste buurten. Hij komt onder meer in een Napolitaanse maffiawijk en een steeds verder islamiserende buurt in Birmingham. Een kol e naar de hand van de presentator, die in Nederland al een vergelijkbaar programma maakte. Voor Danny zoekt problemen belandt hij in een Vroomshoopse straat vol drugsoverlast en een Utrechtse buurt die worstelt met asielzoekersproblematiek. Hij gaat op stap met jonge inwoners die hem laten zien hoe ze met al die problemen omgaan. Ook vertellen ze hem wat er volgens hen moet veranderen. Zie het hier terug.

Toevluchtsoord voor Congolese vrouwen

In Congo-Kinshasa voeren diverse gewapende groepen gevechten op leven en dood met elkaar. Naast tegenstanders zijn vooral vrouwen en kinderen het slachtoffer van hun gruweldaden. Marteling en verkrachting zijn er aan de orde van de dag. Gynaecoloog Denis Mukwege trok zich het lot van de Congolese vrouwen aan en stichtte een veilig toevluchtsoord voor hen. De naam: City of Joy, de locatie: het oosten van Congo-Kinshasa. Hij probeert de fysieke gevolgen van de verkrachtingen zo goed mogelijk te herstellen en biedt de vluchtelingen een plek om op krachten te komen en hun leven weer op te pakken. De documentaire City of Joy staat sinds
7 september op Netflix.