DigiGids: Dramaserie over weesmeisje Anne

KRO Magazine zet wekelijks de leukste online kijktips op een rijtje. Van on-demand-diensten tot digitale tv, van Facebook tot Uitzending Gemist.

Anne, dramaserie over een weesmeisje

Prince Edward Island, Canada, eind negentiende eeuw. Het twaalfjarige weesmeisje Anne (Amybeth McNulty) heeft een jeugd vol misbruik en ellende achter de rug in weeshuizen en bij pleegouders. Ze komt door een misverstand in huis terecht bij Marilla (Geraldine James) en Matthew, een broer en zus op leeftijd. Met haar unieke kijk op zaken verandert Anne niet alleen hun levens, maar ook dat van veel van hun dorpsgenoten. Door haar ogen komen zaken aan bod die in die tijd actueel waren, zoals het bestaan van vooroordelen en de opkomst van het feminisme. De op de roman Anne of Green Gables (1908) gebaseerde dramaserie Anne is vanaf 12 mei te zien op Netflix.

In de voetsporen van Pim Fortuyn

Vijftien jaar geleden stond Nederland aan de vooravond van een politieke revolutie. Vanuit het niets leek de partij van de Pim Fortuyn de grootste te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Het mocht niet zo zijn: op 6 mei schoot Volkert van der Graaf de LPF-leider dood. Diens jonge neef Edwin was vijf jaar geleden benieuwd naar zijn oom Pim. Natuurlijk kende hij de verhalen uit de media en uit de familie, maar hij wilde die graag uit de eerste hand horen. Samen met Art Rooijakkers bezoekt hij mensen die veel met zijn overleden oom te maken hebben gehad: van goede vriend Harry Mens tot fractiegenoot Mat Herben. De reeks Edwin zoekt Fortuyn is hier terug te zien via NPO.nl.

Interview met Charles Aznavour

MAX Muziek zendt zaterdag een concertregistratie uit van Charles Aznavour. Voor Tijd voor MAX zocht Martine van Os de chansonnier eind vorig jaar op in Parijs. De 92-jarige zanger praat met de presentatrice over zijn arme jeugd als kind van Armeense immigranten, zijn liefdes en zijn grote passie voor muziek, die na al die jaren nog steeds niet minder is geworden. Verder komen ook de onderwerpen aan bod die hem nu nog inspireren tot het schrijven van muziek, zoals de vluchtelingenproblematiek. Uiteraard komen er ook fraaie beelden van optredens van de zanger langs. Het interview is hier terug te zien op NPO.nl.

150 jaar Nederlandse Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis bestaat in 2017 150 jaar. Op het YouTube-kanaal van de organisatie staat een Nederlands gesproken animatiefilm over de ontstaansgeschiedenis ervan. Te zien is hoe Henri Dunant in 1859 langs een veldslag tussen de Fransen en de Oostenrijkers reisde. De Zwitserse zakenman was in Solferino in shock over wat hij zag: duizenden gewonden lagen op het veld, en de medische troepen konden het niet aan. Dunant zette een neutraal noodhospitaal op in de dorpskerk. Eenmaal thuis kon hij de gruwelen niet vergeten en bepleitte hij een neutraal korps van hulpverleners. Dunants idee kreeg gestalte in de vorm van het Rode Kruis.