DigiGids: Dolly Parton: A MusiCares tribute en De Deventer mediazaak

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 15:

Eerbetoon aan Dolly Parton

Links, rechts, redneck en homoseksueel: Dolly Parton heeft fans in alle lagen van de Amerikaanse samenleving. En ze is maatschappelijk zeer betrokken, bleek wel weer toen ze geld stopte in de ontwikkeling van een corona vaccin. Non-profitorganisatie MusiCares riep haar in 2020 uit tot Persoon van het Jaar en trommelde een rits megasterren op om Dolly’s hits te zingen. Onder anderen countrylegende Willie Nelson, popprinses Katy Perry en uiteraard Dolly’s peetdochter Miley Cyrus stonden op het podium. De opbrengst van het eerbetoon (zo’n 6 miljoen euro) ging naar mensen uit de muziekwereld met medische problemen. Dolly Parton: A MusiCares tribute staat nu op Netflix.

De Deventer moordzaak

Wie vermoordde de weduwe Wittenberg: fiscaal adviseur Ernest Louwes of klusjesman Michael de Jong? Die vraag kwam jarenlang geregeld aan bod aan talkshowtafels. Prominenten onder wie Maurice de Hond en Peter R. de Vries hadden een uitgesproken mening over hoe de Deventer moordzaak in elkaar stak en schroomden niet om die in de media te ventileren. Gevolg: er ontstond een hetze tegen de verdachten. Annegriet Wietsma maakt een zesdelige podcastreeks en laat betrokkenen aan het woord, onder wie klusjesman Michael de Jong. De Deventer mediazaak is hier te beluister en via de app NPO Luister.

Liefde overwint alles

Liefde voor het leven bestaat, zo veel is duidelijk na het zien van de documentaireserie My love: Six stories of true love. Zes portretten van stellen uit landen over heel de wereld die al heel lang samen zijn, sommigen zelfs zestig jaar. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal, over hard werk, lesbische liefde of fysieke beperkingen waar ze mee moeten leven. De conclusie van alle geportretteerden is duidelijk: liefde overwint alles. Er wordt geknuffeld, er zijn lieve woordjes naar en over elkaar én tips voor stellen die hetzelfde hopen te bereiken. Vanaf 13 april op Netflix.

Korte film over Westerbork

Het is deze maand 76 jaar geleden dat Kamp Westerbork werd bevrijd. Commandant van het kamp was Albert Gemmeker. Hij volgde slechts bevelen op en wist verder nergens van, beweert hij. Robert Schinkel maakt een korte film over hem en zijn verhoor na de oorlog. Gemmeker (Michael Epp) krijgt hierin de hem onbekende Mauritz Frankenhuis (Jacob Derwig) tegenover zich. Die heeft een persoonlijke reden om de duimschroeven flink aan te draaien. Bijzonder: in de korte speelfilm zijn ook gerestaureerde en ingekleurde beelden van Westerbork te zien. Het is hier te bekijken.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 15. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.