DigiGids: De obsessie van Ockels en David Attenborough

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 16:

De obsessie van Ockels

Op 22 april, de Dag van de aarde, staan we er even bij stil dat we goed voor onze planeet moeten zorgen. Astronauten die vanuit de ruimte hebben gezien hoe kwetsbaar onze aarde is, komen vaak veranderd terug. Zo ook de eerste Nederlandse astronaut Wubbo Ockels, die zich als hoogleraar stortte op duurzame technologie, toen dat nog helemaal niet in de mode was. De documentaire Ockels’ erfenis toont de bevlogenheid van een markante man, wiens obsessie regelmatig voor wrijving zorgde met familie en collega’s. Bekijk de documentaire hier terug.

Nieuwe serie van David Attenborough

David Attenborough maakte al natuurprogramma’s voor de BBC toen de meeste mensen – inclusief hijzelf – nog helemaal geen televisie hadden. Zeventig jaar later is Attenborough nog steeds gefascineerd door de natuur, en is de tv geëvolueerd tot een kamerbreed apparaat met levensechte kleuren en meer detail dan ooit. Zijn nieuwste documentaireserie is er geknipt voor; in Life in colour draait alles om kleur in de natuur. Dieren en planten gebruiken kleuren om op te vallen, te communiceren en partners te lokken, maar ook als camouflage om te kunnen verdwijnen tegen de achtergrond. Vanaf 22 april op Netflix.

Chocolade proeven

Is het gemaakt van chocola of van iets heel anders? Dat vragen de deelnemers aan het nieuwe programma Showcolade zich af. Chocolade is razend populair in Nederland, maar hoe kijken mensen in andere delen van de wereld ernaar? Metropolis laat onder anderen N’da Alphonse aan het woord. Al jaren buffelt hij in het bloedhete Ivoorkust op zijn cacaoplantage, maar chocolade zelf had hij nog nooit geproefd. Smaakt het hem zoals hij had verwacht? Bekijk de aflevering hier.

Podcast: Bijvangst

Penicilline is een van de grote uitvindingen van de twintigste eeuw. Het eerste antibioticum heeft miljoenen levens gered, maar de ontdekking ervan was puur toeval. Hetzelfde geldt voor de magnetron, viagra en de post-it. Hoe wetenschappers soms iets vinden waar ze helemaal niet naar zochten, is het onderwerp van de podcast Bijvangst. Sophie Frankenmolen vertelt over toevalstreffers, eureka-momenten en happy accidents die de wereld voorgoed veranderden. In elke aflevering spreekt ze een onderzoeker die onverwacht beet had, wat een wetenschappelijke doorbraak én een mooi verhaal opleverde. Luister naar Bijvangst op Spotify, Apple Podcasts of de app NPOLuister.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 16. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.