DigiGids: De Monitor en Barack Obama

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 36:

De strijd tegen voedselverspilling

Jaarlijks gooien we in Nederland 2 miljard kilo voedsel weg. De Verspillingsvrije Week (7 tot en met 13 september) wordt georganiseerd om dit schokkende cijfer omlaag te krijgen. Eten weggooien is een verkwisting van geld en grondstoffen, maar ook belastend voor het milieu: elke verspilde kilo staat gelijk aan 3 kilo CO2-uitstoot. Het KRO-NCRV- programma De monitor maakte een tweedelige reportage over voedselverspilling. Teun van de Keuken onderzoekt hoe het komt dat er zoveel voedsel verloren gaat en waarom het zo moeilijk is om deze verspilling goed te bestrijden. Bekijk het hier.

Leven en werk van Barack Obama

Als eerste zwarte president van de VS schreef Barack Obama geschiedenis. Nu het land opnieuw worstelt met rassenkwesties, belicht Obama: In pursuit of a more perfect union diens carrière en de twee termijnen van zijn presidentschap. De driedelige documentaireserie begint met Obama’s jeugd als kind van een Afrikaanse vader en een blanke moeder, en vertelt hoe hij op het pad van de politiek werd gezet. Zijn toespraken en getuigenissen van collega’s en vrienden geven een impressie van Obama’s hoop op een meer inclusieve toekomst voor de VS. Vanaf 6 september op Ziggo movies & series XL.

Nieuw op Netflix: On the verge

Vrouwen van middelbare leeftijd zien we niet vaak in tv-series, ondanks dat ze in die levensfase genoeg mee- maken. Actrice Julie Delpy wil dat laten zien en schreef de komische dramaserie On the verge, waarin vier moeders met een midlifecrisis hun weg zoeken in een druk bestaan met een baan, kinderen, een privéleven en een carrière. Delphy speelt zelf een van de hoofdrollen, naast Elisabeth Shue, Sarah Jones en Alexia Landeau. On the verge maakt een vuist tegen de leeftijdsdiscriminatie in Hollywood en zet vrouwen van boven de vijftig in de spotlights. Vanaf 7 september op Netflix.

Hoog in de Himalaya

Je leven riskeren om de top van een berg te beklimmen; moet er daarvoor een steekje bij je loszitten? Het is een vraag die alleen kan worden beantwoord door alpinisten zelf. Voor zijn podcast Sisyphus blikt David de Jongh daarom samen met vijf Nederlandse bergbeklimmers terug op 1977, het jaar van de legendarische beklimming van de Annapurna in de Himalaya. Het moest de eerste keer worden dat een Nederlander boven de 8000 meter klom. De expeditieleden vertellen over ontberingen als kou en lawines, maar ook over onderlinge irritaties. Was het dit achteraf gezien allemaal waard? Luister op www.nporadio1.nl/podcasts/sisyphus of via een van de bekende podcastdiensten.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 36. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.