DigiGids: De Mona Lisa en Dream School

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 7:

Inspirerende lessen

Dream School opent deze week de poorten voor een groep nieuwe leerlingen. Deze jongens en meiden hebben het in het regulier onderwijs moeilijk door verslaving, een ingewikkelde jeugd of problemen met justitie. Om hen op het rechte pad te helpen strikten presentatrice Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde een groep BN’ers voor inspirerende lessen. In sommige gevallen met onverwacht resultaat, zo is te zien in de slotaflevering van het tweede seizoen. Mocht de zaak er hopeloos uitzien bij de start van het derde seizoen, kijk deze dan via deze link nog even terug.

Mysterieus meesterwerk

Diederik van Vleuten volgt al enige weken het spoor van Leonardo da Vinci. Een van de belangrijkste werken van de Italiaanse uitvinder en schilder is de Mona Lisa. Andrew Graham-Dixon doet in de documentaire The secrets of the Mona Lisa onderzoek naar dit mysterieuze meesterwerk. De geportretteerde is immers een vrouw over wie maar weinig bekend is – behalve dan dat ze een prachtige glimlach heeft. De Britse presentator en kunsthistoricus reist de wereld over om in oude documenten te duiken die meer over haar te weten te komen. Ook gebruikt hij moderne technologie om oude geheimen over het kunstwerk bloot te leggen. Zie het hier terug.

Nieuwe politieke thrillerserie

Over een paar weken op tv, maar vanaf 17 februari al te zien via NPOStart.nl: de politieke thrillerserie Morten. Het titelpersonage (Peter Paul Muller) is een even getalenteerd als ambitieus politicus, maar wel een met een groot geheim. Tijdens een prima verlopende campagne, duikt iemand op die hem daarmee wil confronteren. Samen met een briljante spindoctor moet hij het dreigende onheil zien af te wenden, want zowel zijn gezin als het landsbelang staan op het spel. Naar het gelijknamige boek van Anna Levander, pseudoniem van politiek verslaggever Dominique van der Heyde, die het Binnenhof op haar duimpje kent.

Het DNA van Hitler

Wie was Hitler? Dat is de vraag waar het om draait in de nieuwe documentairereeks Het leven van Hitler. Fons de Poel stelde zich in Brandpunt dezelfde vraag, maar dan net even anders en sprak met de Belgische journalist Jean-Paul Mulders. Die ging op zoek naar het DNA van de Führer. Lastig, want Hitler pleegde zelfmoord en er bleven slechts verkoolde resten achter. Mulders reed daarom naar Oostenrijk om DNA van Hitlers naamgenoten te verzamelen. Ook wist hij op slinkse wijze DNA van Hitlers achterneef in de VS te bemachtigen. Bekijk hier de uitzending van Brandpunt.