DigiGids: De Matthäus-Passion en Fukushima

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 13:

Tiende van Tijl: Passie voor de Matthäus

Tijl Beckand weet het zeker: als er nog maar één muziekstuk voor de hele mensheid mag overblijven, dan moet dat de Matthäus-Passion zijn. Het stuk van Johann Sebastian Bach wordt eeuwen na het overlijden van de componist deze tijd van het jaar in talloze kerken door het hele land opgevoerd. In een special van De tiende van Tijl gaat hij naar Leipzig, de plaats waar Bachs meesterwerk het levenslicht zag. Verder trakteert hij drie jonge mensen op een onvergetelijke ervaring: ze horen voor het eerst van hun leven de Matthäus-Passion. Hier vindt u het antwoord.

Podcast over moordzaken

“Niemand wordt als moordenaar geboren”, zegt de echtgenote van een moordslachtoffer in Kwaad bloed. In deze podcast komen zes geruchtmakende moordzaken aan bod. Een bijl, gif en zelfs een trein gebruikten de moordenaars om hun slachtoffers naar een andere wereld te helpen. Kwaad bloed heeft net een andere invalshoek dan andere misdaadpodcasts: vier schrijvers laten hun verbeelding los op de dossiers om te weten te komen wat er voorafging aan de moord en wat er na de daad gebeurde. Aan het woord komen nabestaanden, getuigen en ook daders. Ze praten over wraaklust, verwerking, troost en schuldgevoelens. www.nporadio1.nl/podcasts/kwaad-bloed

De kennis van nu over Fukushima

Tom Kleijn reist in Na de klap naar plaatsen waar zich een enorme ramp voltrok om te kijken hoe het er nu is. Zijn bestemming deze week: Fukushima, de Japanse plaats die zwaar leed onder een tsunami en een ramp in een kerncentrale. Een maand na de ramp besteedde De kennis van nu een aflevering aan het onderwerp. Diederik Jekel probeert er hierin achter te komen hoe het in Fukushima zo mis kon gaan. Hij gaat daarvoor naar een onderzoeksreactor in Delft en naar een opleidingscentrum in het Duitse Essen. Het programma is terug te zien op via deze link.

Indrukwekkende natuurdocumentaires

Frozen planet, Life, Blue planet: als de BBC natuurdocumentaires maakt, zijn indrukwekkende beelden gegarandeerd. Discovery Channel heeft dan ook een mooie slag geslagen met de aanschaf van de streamingrechten van deze series. Bij hun digitale dienst Dplay zijn de BBCnatuurdocumentaires de komende tien jaar te zien. Concreet betekent dat: meer dan 230 verschillende titels en in totaal vijfhonderd afleveringen zijn er beschikbaar, voor 4 euro per maand of 40 euro per jaar. Daarnaast is ook nog de reguliere Discovery Channel-, Animal Planet-, Food Network- en TLC-content te zien op Dplay. Meer informatie over de streamingdienst vindt u op www.dplay.nl.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 13. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.