DigiGids: De Hokjesman en Eetgeheimen

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 12:

De eerste Molukkers

Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de eerste van ruim 12.000 Molukkers aankwamen in Nederland. Terug naar Indonesië gingen ze niet meer en nog altijd vormen ze een hechte gemeenschap in ons land. Michael Schaap probeert die in zijn programma De hokjesman te doorgronden. Hij wil weten wat hun gewoontes zijn, wat ze eten en hoe ze wonen. Hij gaat naar Vught, waar een deel van de Molukkers werd opgevangen in een voormalig concentratiekamp. Hun nakomelingen wonen nog steeds in een woonoord op het terrein in de Noord-Brabantse plaats en Schaap spreekt met hen. Bekijk het hier terug op NPO Start.

Jineks eetgeheimen

Sterrenmaaltijden, maar dan net even anders, dat is het onderwerp van de nieuwe podcastserie van Miljuschka Witzenhausen. De presentatrice ontvangt in Eetgeheimen BN’ers om hen aan de hand van hun culinaire voorkeuren en herinneringen beter te leren kennen. Ze wil bijvoorbeeld weten wat er tijdens hun middelbareschooljaren in hun broodtrommel zat, voor welk hapje ze hen ’s nachts wakker mag maken en natuurlijk welk gerecht ze nu het lekkerst vinden. Na afloop van het gesprek ontwikkelt ze een nieuw recept, geïnspireerd op de culinaire voorkeuren van haar gesprekspartner. De eerste gast is Eva Jinek. Het is hier te beluisteren.

De magie van ‘La Primavera’

Dit weekend begint de wielerlente met de eerste grote voorjaarsklassieker Milaan – San Remo. Wilfried de Jong gaat in een Holland sport special op zoek naar de magie van deze Italiaanse koers. Hij laat de interessantste plekken van het parcours zien en spreekt renners zoals Mark Cavendish. De Brit won de wedstrijd in 2009 en vergelijkt ‘La Primavera’ met een opera, met een langzame start en uitmondend in een climax. Ook Loretto Petrucci komt aan het woord. Hij won de klassieker in 1952 en 1953 en Wilfried haalt met hem en zijn familie herinneringen op aan de overwinning. Het is hier te bekijken.

Drama in de Formule 1

Een recordaantal van 22 races kondigde de autosportbond FIA eind 2019 aan voor het Formule 1-seizoen van 2020. Het zou anders lopen; pas in juli werd de eerste grand prix verreden en dat er nog zestien volgden, mag eigenlijk een klein wonder heten. Toch, of wellicht juist daarom, was er weer volop drama en actie in de belangrijkste autosportklasse: 2020 stond bol van de ongelukken, spectaculaire inhaalmanoeuvres en spraakmakende debuten. Eén zaak bleef hetzelfde: de kampioen, voor de zevende keer was dat Lewis Hamilton. Neflix mocht voor de derde keer achter de schermen bij de teams kijken. Drive to Survive is nu beschikbaar op Netflix.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 12. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.