DigiGids: Disparu à jamais en Beckett

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 32/33:

Nieuw op Netflix: Beckett

De Amerikaanse toerist Beckett raakt op vakantie in Griekenland betrokken bij een auto-ongeval. Dat heeft onverwacht grote gevolgen, want hierdoor wordt hij het middelpunt van een politieke samenzwering en moet hij vluchten voor zijn leven. Beckett weet niet meer wie hij wel of niet kan vertrouwen en alleen de Amerikaanse ambassade kan hem helpen. De weg naar Athene is echter bezaaid met gevaren. Na Tenet speelt John David Washington opnieuw de hoofdrol in een actiethriller, naast onder anderen Alicia Vikander en Boyd Holbrook (Narcos). Beckett is vanaf 13 augustus te zien op Netflix.

Dick overleefde de atoombom

Op 9 augustus 1945 ontplofte de atoombom op Nagasaki. Drie dagen later besloot de Japanse keizer te capituleren. Als gevolg van de explosie kwamen niet alleen tienduizenden inwoners van Nagasaki om het leven, maar ook geallieerde krijgsgevangenen, onder wie minstens zeven Nederlanders. Een van de Nederlanders die de bom overleefde was Dick Büchel van Steenbergen, een KNIL-militair. Zeventig jaar na zijn helse ervaring sprak hij in De wandeling over zijn bezoek aan Nagasaki, samen met zijn dochters. Twee jaar geleden overleed Büchel van Steenbergen. Bekijk de uitzending hier.

Tragedie voor Guillaume

Harlen Coben sloot een miljoenendeal met Netflix, waardoor de streamingdienst in vijf jaar veertien boeken van de Amerikaanse bestsellerauteur bewerkt tot film of serie. Het is een internationaal project, want na de Britse miniserie The stranger, het Poolse The woods en het Spaanse El inocente (The innocent) is nu het Franse Spoorloos (Gone for good/Disparu à jamais) te zien. Tien jaar nadat hij zijn verloofde en zijn broer verloor, wordt Guillaume opnieuw getroffen door een tragedie: zijn vriendin verdwijnt. Als hij naar haar op zoek gaat, ontdekt hij verontrustende dingen en voelt hij de schaduw van zijn broer. Vanaf 13 augustus op Netflix.

Podcast over vergeten vrouwenkorps

Het is 1948 als de jonge Mies van Bekkum zich aansluit bij het vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Als een van de eerste vrouwelijke militairen vertrekt ze naar de oorlog in voormalig NederlandsIndië. Nederland verliest, het KNIL wordt opgeheven en het vrouwenkorps raakt in de vergetelheid. Mies zwijgt zeventig jaar over haar soldatenbestaan, maar nu vertelt ze in de podcast van KRO-NCRV Mijn oma de soldaat aan kleindochter Jorien Wallast haar verhaal. Jorien wil meer weten, maar er blijkt bijna niets gedocumenteerd over het vrouwenkorps. Luister Mijn oma de soldaat via NPO Luister of een andere podcast-app.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 32/33. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.