DigiGids: Bram Moszkowicz en After life

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 16:

 

Prijs voor serie met beste scenario

Heeft schooldirectrice Frie Palmers (Maaike Cafmeyer) haar beste vriendin Brechtje en Brechtjes dochter Roos vermoord, dat is de vraag waarover twaalf leden van een volksjury zich moeten uitspreken. De Vlaamse misdaadreeks De twaalf volgt hen tijdens het proces, maar ze komen zelf ook onder een vergrootglas te liggen. De zaak neemt gedurende het proces nogal wat onverwachte wendingen. De reeks steekt dusdanig vernuftig in elkaar, dat die de prijs voor serie met het beste scenario op het festival van Cannes won. Vanaf 17 april op Netflix. Vriendelijk verzoek van de makers de afloop vooral niet door te vertellen.

Moszkowicz erop of eronder

John van den Heuvel en Bram Moszkowicz kennen elkaar al meer dan een kwarteeuw. De journalist vond het dan ook treurig toen Bram moest stoppen met zijn werk als advocaat: hij had niet hard genoeg gestudeerd, had meerdere jaarrekeningen niet overlegd en verzuimd contante betalingen van meer dan 15.000 euro te melden aan de Orde van Advocaten. Moszkowicz deed een ultieme poging om toch weer terug te keren als advocaat en Van den Heuvel volgt hem daarbij. In de Videolanddocumentaire Moszkowicz erop of eronder reageert hij op de uitspraak van de tuchtrechters in deze zaak, die 30 maart van dit jaar diende. Bekijk de documentaire hier. 

Verlies van zijn grote liefde

Even een opfrissertje: In het eerste seizoen van After life was Tony (Ricky Gervais) in diepe rouw over het verlies van zijn grote liefde. Zij stierf aan kanker. Als reactie op dit ongelooflijke onrecht besloot hij de wereld te straffen, door naar te doen tegen iedereen die hij kende. Met name zijn collega’s bij de lokale krant en zijn vrienden moesten het ontgelden. In de tweede reeks gaat Tony door op deze weg, maar wel met een belangrijk verschil: hij is nu alleen nog maar onuitstaanbaar tegen mensen die dat verdienen. De lompe opmerkingen en grove grappen blijven dus. Vanaf 24 april op Netflix.

Kort film over Albert Gemmeker

Videoland komt op 22 april met een korte film over Albert Gemmeker. Deze SS’er was tijdens de oorlog de baas over kamp Westerbork. Hiervandaan werden tienduizenden Joden, Sinti, Roma en andere gevangenen op transport gezet naar vernietigingskampen. De Duitser beweerde echter niets te weten van het lot dat hen te wachten stond en zei dat hij slechts bevelen uitvoerde. Gemmeker draait om het verhoor van de SS’er, drie jaar na de oorlog. Hij krijgt een onbekende man (Jacob Derwig) tegenover zich, die hem aan de tand voelt. De emoties lopen hoog op. In de korte film ook gerestaureerde en ingekleurde beelden van het transport

Dit en meer leest u in KRO Magazine 16. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.