DigiGids: Boekenweek en Kefah Allush

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 12:

De reizen van Kefah

Van het Marokkaanse Atlasgebergte met een flinke omweg naar Saoedi-Arabië, zo luidt het reisschema van Kefah Allush in zijn nieuwe programma. De presentator bezocht al tweemaal het Midden-Oosten. Zo trok hij van Nabloes naar Ninevé en van Ninevé naar Nazareth. Een aanrader is de aflevering die Kefah maakte op de Westelijke Jordaanoever. Hij gaat naar Bethlehem, op zoek naar Palestijnse christenen. Hij volgt hen bij christelijke feesten en hoort van hen hoe het is om als minderheid in het overwegend door islamieten bewoonde gebied te leven. Zie alle afleveringen hier terug. Zie ook pagina 66 in de papieren gids.

Wonder met grote gevolgen

De politie stuit in Il miracolo bij een overval op de schuilplaats van een criminele basis op een wonder: er staat een plastic Mariabeeld dat bloed huilt. Het hele land staat op zijn kop. En het zijn toch al roerige tijden in Italië. Een cruciaal referendum over de EU verdeelt het land tot op het bot. De achtdelige serie Il miracolo volgt vier mensen voor wie het wonder grote gevolgen zal hebben: de premier, een priester, een politiechef en een wetenschapper. Schrijver Niccolò Ammaniti (van de succesroman ‘Ik haal je op en neem je mee’) is verantwoordelijk voor het scenario. Vanaf 29 maart op NPOStart.nl.

Belangrijke boeken

Deze Boekenweek is een mooi moment om het zomerprogramma van Matthijs van Nieuwkerk nog eens terug te kijken. In Moby Dick ontvangt hij bekende Nederlanders als Simone Weimans, Diederik van Vleuten en Henny Vrienten. Zij vertellen vol passie over de boeken die belangrijk waren in hun leven en dat soms nog steeds zijn. De keuzes zijn soms verrassend, want Matthijs’ literaire gasten nemen niet alleen literatuur mee. Ook de avonturen van Asterix & Obelix, J.R.R. Tolkiens In de ban van de ring, dichtbundels en de Bijbel komen aan bod in het programma. Alle vier de afleveringen zijn hier terug te kijken.

Knelpunten in de zorg

Jan Slagter duikt vanaf deze week voor zijn programma De zorgwaakhond in de ondoordringbare gangen van het hedendaagse zorgstelsel. Een van de knelpunten kwam al eerder aan bod in het programma De monitor: de overbelasting van de wijkverpleegkundige. Presentator Teun van de Keuken ging op pad met een aantal vrouwen die thuiswonende hulpbehoevenden verzorgen. Hij zag hun race tegen de klok, het gebrek aan tijd om hun patiënt de persoonlijke aandacht te geven en de enorme stapel administratie die dagelijks op hen ligt te wachten. Hij zag welke impact de drukte op hen heeft. Bekijk het item hier terug.