DigiGids: Bean: The Ultimate Disaster Movie en Nao ’t zuuje

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 7:

Nieuwe Bean op Netflix

Aan bosbranden en aardbevingen zijn ze in Los Angeles wel gewend, maar kunnen de inwoners van de Californische metropool ook overweg met een wandelende natuurramp als Mr. Bean (Rowan Atkinson)? Die komt in Bean: The Ultimate Disaster Movie namelijk hun kant op, met al het gestuntel van dien. Hij is gestuurd door zijn Londense werkgever, een museum dat hem helemaal zat is. Zijn taak: zorgen dat een belangrijk Amerikaans schilderij op een fatsoenlijke wijze in een museum komt te hangen. De kunstbobo’s ter plaatse hebben zijn handen vol aan hem. De film staat vanaf 6 februari op Netflix.

Op onderzoek in de Achterhoek

Het verhaal rond Rinie Wielheesen houdt regisseur en programmamaker Joost Engelberts al zijn hele leven bezig. Twaalf jaar was zijn buurmeisje pas toen ze in 1970 werd vermoord. Waarom en door wie, dat is nooit helemaal duidelijk geworden. In de vijfdelige podcastserie Onland gaat Engelberts terug naar zijn geboorteplaats in de Achterhoek. Hij spreekt de toenmalige beste vriendin van het meisje en Rinies zus, en hij gaat langs bij een klooster in de buurt. Want destijds zetten dorpsbewoners vraagtekens bij de rol van een van de paters. Onland is hier te beluisteren en via de app NPO Luister!

De verbroedering van Vastelaovend

Wat betekent het nu écht om Prins Carnaval te mogen worden? Veel Nederlanders boven de grote rivieren zullen het niet begrijpen, maar de eer om die rol te mogen vervullen is voor volwassen Limburgers genoeg reden voor tranen van ontroering. Zo ook voor Lex Uiting, bekend van Rambam en DWDD en nu een van de presentatoren van RTL Boulevard. Hij kreeg de erebaan in 2017, werd Prins Lex I van Venlo en besloot een documentaire te maken over zijn ervaringen. Nao ’t zuuje werd een  film over de verbroedering van Vastelaovend, het Limburgse carnaval. Bekijk het hier op NPO Start.

Oud-klasgenoten van Fortuyn

Wouke van Scherrenburg portretteert Pim Fortuyn in de slotaflevering van De strijd om het Binnenhof en richt zich daarbij met name op zijn politieke carrière en zijn erfenis. In De reünie ontving Patrick Lodiers in 2017 de oud-klasgenoten van professor Pim, en zij bespreken de jonge jaren van de vermoorde politicus. Pim was ook in zijn jaren op het Haarlemse Mendelcollege ook al dol op discussies. Het geloof, de maatschappij en uiteraard de politiek: de vroegrijpe jongen had overal een goed onderbouwde mening over. Soms tot wanhoop van zijn leraren. Bekijk hier op NPO Start.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 7. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.