DigiGids: Bancroft en De Deense detective

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 4:

Bancroft is terug!

Elizabeth Bancroft (Sarah Parish, foto) is niet alleen een briljant rechercheur, ze heeft ook haar duistere kanten, bleek al in het eerste seizoen van de naar haar genoemde misdaadserie. Haar methodes om de misdaad te bestrijden zijn op z’n zachtst gezegd dubieus te noemen, en collega’s die haar tegenwerken zijn ook niet veilig voor haar. In de tweede reeks van Bancroft is er wat dat betreft weinig veranderd, behalve dat ze een nieuwe tegenstander krijgt: de vriendin van haar zoon om precies te zijn. De vader en de stiefmoeder van deze Annabel worden vermoord en Bancrofts zoon dreigt hiervoor op te draaien. Tot moederlief ingrijpt… Vanaf 31 januari op NPOStart.nl.

Luisterthriller: De Deense detective

De Deense detective is een magische luisterthriller rond politieagent Chris Coubergh. In het eerste seizoen van de podcast onderzoekt hij de dood van zangeres Liv Ljunggren, die tussen de olievaten op een Amsterdams bouwterrein ligt. Ze is de Zweedse inzending voor het Songfestival en wordt gesponsord door een schimmig Scandinavisch multimediabedrijf. Een Deense onderzoeker van Europol die dat bedrijf kent, komt hen helpen bij het onderzoek. Florian de Backere is verantwoordelijk voor het script; Floris van Bergeijk voor de muziek. Ondersteund door muzikanten doen ze samen spel en geluiden. Beide seizoenen staan op deze site.

Kinderen van de Hongerwinter

In de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog – deze maand precies 75 jaar geleden – stierven duizenden Nederlanders door gebrek aan voedsel. Vijftigduizend hongerige kinderen gingen daarom naar het noorden en oosten om daar te overleven. Andere tijden sprak een aantal van die kinderen van weleer. Ze vertellen hoe het is om tulpenbollen te eten, delen hun dromen over pindakaas en halen zelfs een oud noodkacheltje uit die tijd tevoorschijn. Uiteraard komt ook de reis aan bod die ze als kind maakten, net als hun tijd op het platteland. Bekijk het hier terug.

Altijd klaar voor de Elfstedentocht

Elke winter is het weer een vraag die vele schaatsfans bezighoudt: komt er nu eindelijk weer eens een Elfstedentocht? Deze eeuw was het antwoord tot nu toe ontkennend. Toch moeten elke winter alle betrokkenen in de startblokken staan voor het geval dat de ‘Tocht der tochten’ toch verreden kan worden. Nieuwsuur-verslaggever Hans Kema vroeg zich af hoe het nu is om – al jaren voor niets – elke winter weer klaar te staan om het grootste sportevenement van het land te organiseren. Voor de special Altijd klaar voor de tocht gaat hij naar Friesland en spreekt hij met de mensen achter het schaatsevenement.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 4. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.