DigiGids: Acteur Dragan Bakema terug naar de straat

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij.

Drie weken dakloos

“Regelmatig worden we geconfronteerd met lijstjes die laten zien hoe goed het in Nederland gaat”, vertelde Dragan Bakema in 2015 bij de opnames van zijn Homeless Experience. Maar dat dat niet voor iedereen geldt, ondervond de acteur aan den lijve. Drie weken lang leefde hij als dakloze, en in die tijd had hij gesprekken en ontmoetingen met lotgenoten die hem nog lang bijbleven. Zoals Iris, die hem wegwijs maakte in de daklozenmores en Lorenzo, die hem bij het Amsterdamse CS vertelde over het boetebeleid van de politie. Nu een nieuwe reeks van het programma op tv is (met actrice Imanuelle Grives als dakloze), gaat Dragan terug naar de straat. Hoe het is met alle mensen die hij destijds ontmoette, is te zien in een special op NPO3.nl.

Reportages uit het Midden-Oosten

Sinan Can ging dit voorjaar naar het IS-gebied voor een documentaire over het kalifaat. De raketten vlogen hem tijdens de opnames van zijn tweeluik In het spoor van IS zo ongeveer om de oren. Gelukkig is de documentairemaker wel wat gewend: hij reist al jaren door het Midden-Oosten voor reportages. Eerder maakte hij bijvoorbeeld de reeks De Arabische storm. Hiervoor ging hij naar Egypte, Tunesië en Syrië om in kaart te brengen hoe de vlag er in de landen vijf jaar na het uitbreken van de Arabische Lente bijhing. Zijn ervaringen stemden lang niet altijd vrolijk. Werkloosheid, uitzichtloosheid en radicalisering blijken er hoogtij te vieren. De reeks is hier terug te zien op NPO.nl.

Op zoek naar de waarheid

Frank Olson is een bacterioloog die werkt voor de CIA. Tot hij op 28 november 1953 uit een raam valt, zijn dood tegemoet. Het overlijden van de wetenschapper is al meer dan zestig jaar met nevelen omhuld. Boze tongen spreken van experimenten met lsd – een drugs die waandenkbeelden kan veroorzaken – en van een overheidssamenzwering om de zaak in de doofpot te stoppen. Maar hoe het precies zit, is nog altijd niet duidelijk. Regisseur Errol Morris (The fog of war) ging samen met Franks zoon Eric op zoek naar de waarheid. Het resultaat: Wormwood, een zesdelige reeks met interviews, archiefbeelden en reconstructies. Vanaf 15 december op Netflix.

Nieuwe app

Veertigduizend kinderen bezoeken op schooldagen de app van het Jeugdjournaal. Het onderdeel De stelling is een van de grote publiekstrekkers op het programmaatje op de telefoon. Kinderen staan te popelen om hun mening te geven over actuele kwesties. Mede daarom hebben de makers de app vernieuwd: vanaf nu kunnen de gebruikers een berichtje ontvangen als de nieuwe stelling online staat zodat ze meteen kunnen stemmen. En dat is niet de enige vernieuwing: er komen ook experimenten met directe meldingen over kindernieuws en quizvragen, meldt de redactie. De app is beschikbaar voor iPhone, iPad en telefoons met Android, via jeugdjournaal.nl/app.