Online kijktips: Andere tijden, De fractie en televisiezenders op het menu

KRO Magazine zet wekelijks de leukste on demand diensten op een rijtje voor jullie! In dit overzicht geven we niet alleen online kijktips, maar bespreken we ook de laatste trends in de film en seriewereld.

Dames op de atletiekbaan

Veel sportfans zijn deze week in de ban van de Olympische Spelen in Rio. Ook Nederland was ooit gastland voor het evenement. In 1928 kwamen de Zomerspelen naar Amsterdam. Deze editie kende meerdere primeurs. Zo werd voor het eerst het Olympisch vuur aangestoken. Niet door een sporter, maar door een medewerker van het gasbedrijf. Ook was het de eerste keer dat atletiek voor vrouwen op het programma stond. Nederlandse sporters presteerden goed en veroverde 19 medailles. Bokser Bep van Klaveren was een van de blikvangers, met een gouden medaille in de klasse vedergewicht. Andere tijden sport gaat terug naar 1928. Was het terecht dat de bokser goud won? En waarom was er zoveel weerstand tegen damesatletiek?

Andere tijden sport Amsterdam 1928

Televisiezenders op het menu

Naast gerechten in een restaurant kunnen de Nederlanders binnenkort misschien wel televisiezenders van het menu kiezen. Als het aan staatssecretaris Dekker ligt wordt het mogelijk om zelf zenderpakketten samen te stellen aan de hand van een à-la-cartemenu. Ons land is het enige land waar het nog verplicht is om een standaardpakket van dertig zenders af te nemen. Best ouderwets dus. Volgens onderzoek van het Commissariaat van de Media staan de meeste Nederlanders positief tegenover het plan, mits de prijs van een pakket hetzelfde blijft of daalt.

Strak in het pak

Het brein achter de succesvolle HBO-serie Girls komt met een nieuwe productie. Vanaf augustus is Lena Dunhams documentaire Suited te zien bij HBO. Die gaat over het New Yorkse bedrijf Bindle & Keep, dat maatpakken maakt voor transgenders – mannen die zich vrouw voelen of juist vrouwen die vastzitten in een mannenlichaam. Suited volgt een 12-jarige jongen die een pak wil voor zijn bar mitswa (een feestelijk joods ritueel) en een een voor een trouwlustige trans. De documentaire toont hoe ze zoeken naar hun nieuwe identiteit én hoe belangrijk het is om lekker in je vel te zitten.

Suited bij HBO

Politieke feiten en fictie

Nederlands eigen politieke dramaserie De fractie start op 8 augustus aan haar derde en laatste seizoen. Voor wie ze gemist heeft of wil weten hoe het ook alweer zat: alle afleveringen van de eerste twee seizoenen zijn te zien op npo.nl. De fractie gaat over de Vrijzinnige Partij Nederland (VPN) en het reilen en zeilen in de Tweede Kamer. Hoewel de VPN een niet bestaande partij is met verzonnen leden, zijn de overige politici en journalisten in de serie wél echt. Hoofdrolspeler Joris Smit (Tim Snel) vertelt in een interview met NRC dat vlak voor de uitzending nog actuele scènes worden toegevoegd. ‘Wij willen met De fractie zo dicht op de realiteit zitten als maar mogelijk is.’ Ook bijzonder is dat de acteurs twitteren en interviews geven als zijnde hun personage. Joris: ‘We zoeken de grens tussen feit en fictie op.’

De serie De fractie