Boek De stamhouder wordt serie

AVROTROS gaat het boek ‘De stamhouder’ bewerken tot dramaserie. De serie zal gaan over de meeslepende familiegeschiedenis weer van Alexander Münnighoff.

Binnenkort komt de twintigste druk van De stamhouder uit. Het boek van schrijver Alexander Münninghoff groeide in Nederland uit tot een bestseller en ontving de Littéraire Witteprijs en de Libris Geschiedenisprijs. Het succes stopt hier niet, want er wordt momenteel gewerkt aan vertalingen naar het Duits, Tsjechisch en Frans. Reden genoeg om de serie ook te verwerken tot dramaserie.

Het verhaal

Het verhaal vertelt de familiegeschiedenis van Münninghoff. Met name de sluwe grootvader heeft een prominente rol in het verhaal. Hij werd op een geraffineerde wijze erg rijk in Letland. In tijden van oorlog vlucht hij met zijn Russische vrouw en vier kinderen naar Nederland. Münninghoff vat zijn boek zelf samen als: “Over de gevolgen van de oorlogOver een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen SS, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. En over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn.”
Voor de scenarioschrijver Rik D’hiet (Flikken, Het goddelijk monster) en regisseur Tullulah H. Schwab (Taart, Dorstvloer vol confetti) zal er genoeg materiaal zijn om mee te werken.

In de planning

De serie zal geproduceerd worden, in samenwerking met Producent Column Film, in opdracht van de Publieke Omroep. Naar verwachting zullen de opnames starten in 2018. De acteurs voor De Stamhouder zijn nog niet bekend.

Beeld: Henk van Tilburg