Natuur in beeld: Vroege vogels – haaien

In 'Natuur in beeld' lichten wij elke week een bijzonder natuurprogramma voor u uit. Dinsdag 20 december zendt 'Vroege vogels' een speciale uitzending uit over haaien.

De aflevering van Vroege vogels staat dinsdag 20 december compleet in het teken van haaien. Presentator Menno Bentveld ging voor het natuurprogramma helemaal naar Curaçao en Sint Maarten om te zwemmen met deze vissen. Ze worden daar helaas bedreigd en daarom gaat Menno op pad met de organisatie Save Our Sharks.

Cameraval

Om uit te vinden welke haaien zich waar bevinden wordt er gebruik gemaakt van cameravallen. De vallen met aas eraan, leveren spectaculaire beelden op. Ook worden ze gezenderd om ze in de gaten te houden. Menno mag meehelpen.

Zeeschildpad

De haai is niet het enige beest dat de presentator tegenkomt. Zo zwemt hij bijvoorbeeld een prachtige zeeschildpad tegemoet. En hoewel zijn ontmoetingen met haaien allemaal goed aflopen, is het natuurlijk wel spannend om er eentje tegenover je te hebben.

Leefomgeving

Naast het beschermen van de haai, is ook de bescherming van hun leefomgeving van groot belang. Zo verdwijnen mangrovebossen en daarom is zeekajakker Ryan de Jong een herplantingsprogramma gestart. Hij kreeg het voor elkaar om al meer dan 100.000 nieuwe mangroveplantjes te planten.

De uitzending is vanavond, maar er is nu alvast een voorproefje beschikbaar.

Bekijk hier de promo voor Vroege vogels: haaien special

VROEGE VOGELS: HAAIEN SPECIAL, DINSDAG 20 DECEMBER 2016, 19.20, NPO 2, VARA

Tekst: Floris Visman, beeld: onbekend