Natuur in beeld: nationale parken

In 'Natuur in beeld' lichten wij elke week een bijzonder natuurprogramma voor u uit. Dinsdag 10 januari zendt National Geographic een speciale uitzending 'America's national parks' uit over de nationale parken in de Verenigde Staten.

America’s national parks bestaat uit verschillende afleveringen. Ieder besteden ze aandacht aan een bepaalt nationaal park. In de uitzending van 10 januari gaat het om de meest ontoegankelijke van allemaal: Gates of the Artic, het meest noordelijke park van de VS.

Het park

Gates of the Arctic ligt in Alaska en is enorm: wel 34.287 km². Dit is ongeveer zo groot als Zwitserland en maakt het land tot het op één na grootste van Amerika. In de aflevering over Gates of the Artic staan vooral de dieren die in dit natuurgebied leven, centraal.

Overleven in een onherbergzaamgebied vol gletsjers, lukt slechts een selecte groep. Vooral de beren zijn goed vertegenwoordigd. Zowel de ijsbeer als de grizzlybeer leven hier. Ook het bijzondere dall-schaap leeft in dit park. Dit schapensoort komt alleen in de Verenigde Staten voor en is ontzettend goed in bergen beklimmen.

Uiteraard wonen er nog veel meer diersoorten in dit gebied. Welke? Zij worden alvast voorgesteld in de video. Let op! de tekst loopt door onder het filmpje.

Andere afleveringen

De reeks America’s national parks op National Geographic bestaat uit acht afleveringen die allemaal een ander park belichten. Hoewel het misschien nog wat ver weg is, willen wij u graag ook al de aflevering over de Grand Canyon als tip meegeven. Deze wordt op 23 januari uitgezonden om 11.40 en toont spectaculaire beelden van dit gebergte.

AMERICA’S NATIONAL PARKS, DINSDAG 10 JANUARI, 21.00, NATIONAL GEOGRAPHIC.