De boodschap van boswachter Hanne Tersmette ‘Kijk eens om je heen’

Hanne Tersmette verruilde haar baan in de reclamewereld voor het boswachtersvak. Haar werkgebied? Het Naardermeer, een groene oase in de Randstad. 'De Nederlandse natuur is gaaf!’

Je ging van de hectische reclamewereld naar de stilte van de natuur. Vertel?

“Ik heb communicatie gestudeerd en werkte al een tijdje in de reclamewereld toen ik besefte: dit is wel oké, maar soms is oké niet genoeg. Ik ben gaan nadenken over wat ik nou echt wilde en toen kwam er al snel iets uit met natuur en maatschappelijke relevantie. Genieten van de natuur is me door mijn ouders met de paplepel ingegeven. Vandaar dat ik de stoute schoenen aantrok en bij Natuurmonumenten solliciteerde.”

In je boek ‘#Gaan’ neem je de lezers mee naar verschillende natuurgebieden. Een daarvan is het Naardermeer, waar jij boswachter bent. Je schrijft: ‘Het Naardermeer is voor mij de allermooiste plek van Nederland’. Waarom vind je dat?

“Hier zijn voor mij heel veel dingen op z’n plek gevallen en ik voel me hier echt als een vis in het water. Bovendien is het een uniek stukje natuur in een onwijs druk gedeelte van Nederland. Er loopt een spoorlijn doorheen en er liggen wegen omheen, maar je gaat de eerste bomenrij voorbij en van volle bak Randstad ben je ineens helemaal weg. Het wuivende riet, vogelgeluiden van ontelbaar veel vogels, ringslangen, reeën…”

Een groene oase in de Randstad.

“Dat is het zeker. Ik zit hier nu op het erf met uitzicht op dat prachtige Naardermeer. Je kunt er alleen maar met de boswachter op, dus het blijft rustig en dat vind ik heel waardevol. Mensen kunnen wel een wandeling rond het meer maken. Dat is een flinke wandeling van zeventien kilometer, dus ook daar kom je ook niet veel mensen tegen. Je loopt hele stukken door dichte moerasbossen, op planken, omdat het te zompig is… Het is zo’n schitterend stukje natuur in een druk deel van Nederland.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 32/33. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bea Kastrop