Xander van der Wulp: ‘Ik ben nog niet klaar in Den Haag’

Vanwege de Provinciale Statenverkiezingen breekt er een drukke tijd aan voor politiek verslaggever Xander van der Wulp. Hoewel hij vaker thuis is bij zijn opgroeiende kinderen, geniet hij nog steeds van zijn werk. ‘Er gebeurt altijd weer iets verrassends.’

We zitten nu voor de Provinciale Statenverkiezingen. Die houden de gemoederen minder bezig. Terecht?

“Ze zijn juist superinteressant, er zit veel spanning op. De Staten spelen een grote rol in het stikstofbeleid en het aanwijzen van gemeenten voor de asielopvang – twee grote landelijke thema’s. Daarnaast bepalen ze de samenstelling van de Eerste Kamer. Als die verandert, is het maar de vraag hoeveel het kabinet-Rutte IV, dat veel belangrijke beslissingen voor zich uit heeft geschoven, nog voor elkaar krijgt.”

Waarom wilde je in de voetsporen van je vader treden?

“Dat ging vanzelf. Ik loop bijna dertig jaar rond bij de NOS. Ik zocht als middelbare scholier al een bijbaan die bij mijn interesses paste. Mijn vader was destijds hoofdredacteur van het Journaal en heeft gevraagd of ze daar iets hadden. Ik begon als begeleider van studiogasten en autocuebediener, het werk breidde zich gaandeweg uit. Ik vond daar werken uiteindelijk leuker dan studeren. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Volgen je ouders jouw werk?

“Zeker, ze zijn echte liefhebbers van politiek. Mijn moeder had vroeger een ondersteunende functie bij de CDA-fractie in de Haagse gemeenteraad. Ze kijken regelmatig samen naar een debat op NPO Politiek of luisteren mijn podcast. Hoewel die inhoudelijk luchtiger is dan hoe het nieuws vroeger werd gebracht, vinden ze dat leuk. Ik heb mijn creativiteit van mijn moeder en mijn vader geniet van de creatieve manier waarop ik met het politieke nieuws omga.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 10. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf