“Ik wilde mijn moeders droom uit laten komen”

Moniek Hanssen is een van de mensen die op Allerzielen haar verhaal vertelt in 'Voor wie steek jij een kaarsje op?'. Moniek verloor op Eerste Pinksterdag 2013 in één klap haar ouders en haar tweejarige dochter Ize nadat een automobilist hen op het fietspad aanreed.

In al dat verdriet heb je toch iets positiefs gevonden: je bent het project Oma Meijel Breit begonnen. Hoe is dat ontstaan?

“Uit een droom die mijn moeder ooit had. Voor iedereen die zwanger was of een kindje had gekregen breide mijn moeder slofjes. Ze vertelde me een keer dat ze ’s nachts gedroomd had dat ze slofjes breide voor kindjes in het ziekenhuis. Een tijd na het ongeluk moest ik daar ineens aan denken. Ik wilde die droom werkelijkheid laten worden, omdat zij het niet meer kan.”

Dus heel wat baby’s in het ziekenhuis hebben al slofjes gekregen?

“Oma Meijel Breit bestaat nu een jaar en voor ieder paar slofjes dat we verkopen, geven we ook een paar weg. Zo hebben we al vijfhonderd paar kunnen schenken aan baby’tjes in het Wilhelmina kinderziekenhuis.”

Ik neem aan dat je niet alles zelf breit?

“We hebben zo’n 20 tot 25 vaste breisters. Eens per twee weken hebben we ook een breicafé waar we met alle dames bij elkaar zitten. Koffie en wat lekkers erbij en dan bespreken we de laatste nieuwtjes. Daardoor doen de mensen ook weer nieuwe contacten
op en ontstaan er vriendschappen.”

Wat betekent Oma Meijel Breit voor jou?

“Ik was in één klap alles verloren. De generatie boven mij en de generatie onder mij. En als je je eigen kindje verliest, verlies je ook een gedeelte van jezelf. Omdat al mijn verdriet naar mijn dochtertje ging, bleef er weinig ruimte over voor het verdriet over mijn ouders. Door Oma Meijel Breit ben ik op een heel fijne en positieve manier met het verdriet over mijn moeder bezig.”

Wat voor vrouw was je moeder?

“Een hele lieve, warme en zorgzame vrouw die altijd voor iedereen klaar-stond. Die mooie eigenschappen wil ik met Oma Meijel Breit in leven houden. Door er ook voor anderen te kunnen
zijn. Door een paar slofjes te kunnen schenken, hoe klein dat ook is, hoop ik een steuntje in de rug te zijn voor ouders met een kindje in het ziekenhuis.”

Met het project gaat het goed. Hoe gaat het vierenhalf jaar na het ongeluk met jou?

“Op 1 december 2014 is ons dochtertje Flo geboren. Het verlies van mijn ouders en van Ize, het hele ongeluk, dat is er iedere dag. Dat is heel zwaar en dat maakt mijn leven ook heel zwaar. Het verdriet zal nooit weg zijn, dus je moet zoeken naar manieren om ermee om te gaan. Flo zorgt weer voor positieve energie in ons leven. Ze geeft ons een reden om weer in het leven te staan en mooie momenten te hebben, te genieten en liefde te kunnen geven.”

Dit artikel komt uit KRO Magazine 43. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Voor wie steek jij een kaarsje op? is op Allerzielen (2 november) om 18.50 uur te zien op NPO 2.

Tekst: Bea Kastrop