Viktor Brand blaast Klasgenoten nieuw leven in: “Dit is wel een momentje”

Klasgenoten is terug op televisie, bij SBS 6. Aan Viktor Brand de grote eer om de presentatie op zich te nemen. En dat vindt hij toch wel een mijlpaal in zijn carrière. “Klasgenoten is echt een instituut.”

Viktor Brand heeft het heel goed voor elkaar bij SBS 6. Samen met Frank Visser maakt hij het best-scorende programma van de zender: Mr. Frank Visser doet uitspraak. Daar komt met ingang van deze week een klassieker bij: Klasgenoten, het programma dat ruim dertig jaar geleden groot gemaakt werd door Koos Postema. Dat was de tijd dat Viktor Brand zelf nog tussen zijn klasgenoten op de middelbare school zat en net een beetje begon los te komen van het schuchtere lagereschoolkind dat hij was.

Viktor: “Een leraar zei jaren later tegen mij: ‘Dat jij dit werk bent gaan doen, vind ik echt ongelooflijk.’ Ik zat op de lagere school altijd een beetje teruggetrokken op de achterste rij. Op mijn twaalfde ging ik naar zo’n grote scholengemeenschap in Deventer en dat was een drama. Ik verzoop daar volledig tussen al die bijdehante brugpiepers. Toen hebben mijn ouders een kleinere middelbare school voor mij gezocht. Daar heb ik een toptijd gehad en ben ik helemaal opgebloeid.”

Klasgenoten stopte in 2006. Hoe is het als je zo’n klassieker opnieuw leven mag inblazen?

“Dat is wel een soort momentje in je carrière. Klasgenoten is echt een instituut dat gepresenteerd werd door mensen die alle drie hun sporen in televisieland verdiend hebben: Koos Postema, Robert ten Brink en Viola Holt. Het zendermanagement van SBS 6 belde me en vroeg: ‘Zou dat niks voor jou zijn? Wij vinden namelijk van wel.’ Ik was in alle staten en het was meteen voluit ja! Maar de volgende fase is dat je denkt: wow, nu moet ik ook wel heel goed gaan presteren. Juist omdat het zo’n instituut is.”

Heb ik goed begrepen dat je nu met vtwonen stopt?

Vtwonen heb ik zeven seizoenen gedaan en het is een programma dat ontzettend goed bij mij past en dat heel goed voor mij is geweest. Maar met Klasgenoten erbij en Mr. Frank Visser doet uitspraak wordt het teveel.”

Klopt het dat je een perfectionist bent?

“Het is meer zo dat ik graag wil dat iedereen, van de stagiair tot de presentator, er evenveel zin in heeft en het maximale geeft. Hoewel ik moet zeggen dat ik het team van vtwonen ook weleens tot wanhoop heb gedreven. Dan lag ik vlak voordat we die mensen hun huis weer binnenlieten nog op mijn knieën met een natte doek de laatste vlekjes van de vloer te vegen. Het ligt nu eenmaal in mijn aard. Ik wil het graag perfect hebben.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 2. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Klasgenoten is vanaf zondag 14 januari wekelijks om 21.30 uur te zien op SBS 6.

Tekst: Bea Kastrop