Thomas Cammaert: ‘Vroeger wilde ik priester worden’

In het nieuwe programma 'Kloostergasten' vertoeven diverse prominenten een aantal dagen in het klooster. De Vlaamse acteur Thomas Cammaert bijt het spits af.

Je hebt afgelopen zomer voor het programma Kloostergasten een paar dagen in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther gezeten. Waarom besloot je mee te doen?

“Ik zou dit nooit uit mezelf kiezen. Ik heb een vriendin die wel eens een stilteretraite heeft gedaan, die stap zou ik zelf niet snel zetten. Dus toen ik gevraagd werd, zag ik het direct als een mooie kans om eens een paar dagen in een klooster door te brengen. Ik was benieuwd naar wat het met me zou doen. Ik ben katholiek opgevoed en ben zelfs misdienaar geweest. Ik heb dus zeker feeling met het katholieke geloof, maar ik ben niet meer praktiserend. Dus ik was ook heel nieuwsgierig hoe het religieuze leven nu op mij zou overkomen.”

Hoe zagen jouw dagen in het klooster eruit?

“Ik wilde als kind Sinterklaas worden, daarna priester en pas weer later acteur. Priester wilde ik destijds worden vanwege de rust, het leven op een mooie plek. Ik was benieuwd of het romantische beeld dat ik vroeger had van priester of kloosterling zijn, ook echt klopte. De abdij was inderdaad heel mooi, het is een prachtig landgoed met mooie tuinen. En ook de rust was er zeker. De gebedsdiensten tijdens mijn verblijf vond ik een beetje zwaar, maar daarnaast was het ook gewoon heel gezellig. Dat vond ik fijn, want ik wil het graag gezellig hebben, waar ik ook ben. Er werd gepraat en gelachen aan tafel, de abt en de kloosterlingen waren heel geïnteresseerd. Ik kwam erachter dat ik er best naïef in was gestapt, ik dacht dat broeders niks mogen en altijd maar tussen de muren zitten. Maar het zijn mensen als jij en ik, ze gaan op vakantie, ze hebben ook dromen en gevoelens en onderlinge irritaties. Natuurlijk! Maar ik stond daar nooit bij stil.”

Je bent van oorsprong toneelacteur, maar hebt je inmiddels breed ontwikkeld. Musical, film, tv en presenteren: sta je echt overal voor open?

“Ik heb een aversie tegen hokjes. Waarom zou een toneelacteur niet ook tv-presentator kunnen zijn? Ik heb altijd al een brede interesse gehad. Ik ben nu vooral op zoek naar verhalen van mensen, daarom vond ik Zin in morgen zo leuk om te presenteren. Ik houd van serieuze rollen, maar ik houd ook erg van entertainment, het is fijn en mensen hebben het nodig. Helemaal na deze vrij donkere coronaperiode.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 38. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lieneke van der Fluit