Thom Hoffman: ‘Ik denk steeds meer aan wat ik overdraag’

Een nieuw gezicht in het derde en laatste seizoen van Klem. Alhoewel, nieuw... Thom Hoffman draait al veertig jaar mee als verhalenverteller. ‘Mijn werk is een samenraapsel van intens kijken en vertellen.’

Wie is Maurice Samuels in Klem?

“Een succesvolle zakenman die veel in Zuid-Europa opereert. Ik herken van mijn jeugd in Wassenaar het ondernemersmilieu met dikke auto’s, mooie praatjes, schimmige holdings en bv’s. Samuels is een meesterbrein met zwakke plekken. Hij laat naar zich raden. Zo’n kubus van Rubik: de kijker wordt steeds met een ander kleurtje het mysterie ingezogen.”

Het Kwaad?

“Wat is ‘het Kwaad’? Klem gaat niet over geweld. Het is geen Penoza, heeft niet die misdaademoties, maar meer de morele: in hoeverre ben je bereid dingen op te geven die je belangrijk vindt. Het is een ander soort gevecht. Een onbarmhartig schaakspel.

Er circuleert de uitspraak ‘Ik heb een donkere kijk op menselijke drijfveren’.

“Ha, ja, die mag best worden geschrapt, hoor. Al zou je twijfelen aan de menselijke goedheid als je de woekerprijzen ziet voor coronavaccins, de handel in onveilige mondkapjes, de internationale politieke spelletjes. Mensen zijn tot eigenaardige dingen in staat. Maar ik wil blijven hopen. De mensheid leert, zij het heel langzaam.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 38. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ella Weisbrod