Tania Kross: ‘Deze goede jaren wil ik koesteren’

Onlangs verhuisde operazangeres Tania Kross na 27 jaar in Nederland terug naar Curaçao. Af en toe vliegt ze op en neer voor concerten en tv-programma’s, zoals de zangwedstrijd Aria waarin zij jurylid is. ‘Ik wil mijn familie meer meemaken, mijn kinderen een fijn leven geven en daarnaast een goede carrière hebben.’

Met haar echtgenoot en hun twee zoons van inmiddels acht en elf vertrok Tania vorig jaar zomer voor een vakantie van drie weken naar Curaçao. Maar het gezin is niet meer teruggekomen. “Toen corona in Nederland uitbrak was ik net klaar met mijn theatertour. Oorspronkelijk was het plan om daarna een jubileumvoorstelling te maken en vervolgens een sabbatical te nemen van een jaar. Maar omdat alle theaters toch dicht waren, besloten we op vakantie ineens om die sabbatical maar gelijk in te laten gaan.”

Moest daar niet nog veel voor geregeld worden?

“Dat was geen probleem. Ik had hier al een huis. Ik ben geboren en getogen op Curaçao en mijn familie en vrienden wonen hier ook allemaal. Het grappige is dat we aanvankelijk op vakantie gingen met alleen handbagage bij ons. Thuis in Gouda stond nog een volle wasmand met schone kleren. Ik dacht: die vouw ik wel op als we weer terug zijn. Die was heeft daar uiteindelijk een jaar gelegen.”

Inmiddels ben je al vaker op en neer geweest naar Nederland, onder andere voor de nieuwe operazangcompetitie Aria?

“En met veel plezier! Toen ik voor Aria werd gevraagd als jurylid was ik gelijk super enthousiast. Er zijn wel meer zangwedstrijden op televisie, maar opera is wel echt een andere, intensievere tak van sport. Wat ik heel leuk vind: de hoofdprijs is een opleiding bij de Nationale Opera. Normaal komen zangers daar alleen binnen via audities waarbij ze zich moeten meten met andere titanen die allemaal concoursen hebben gewonnen. De lat ligt hoog.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 41. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx