Sandra Schuurhof: ‘De Oranjes zorgen voor verbroedering’

Al bijna twintig jaar volgt Sandra Schuurhof als royaltyverslaggever ons Koninklijk Huis op de voet. Het werd dus ook weleens tijd dat ze een eigen royaltyprogramma kreeg: Hart van Oranje. ‘Ik had eerst niets met het koningshuis.’

Wat voor soort programma is ‘Hart van Oranje’?

“We zenden wekelijks een uur uit en besteden aandacht aan buitenlandse koningshuizen, maar onze hoofdfocus ligt op de Oranjes. We vinden het leuk om de achterkant van het sprookje te tonen. Als ik met Máxima meega op werkbezoek, vraag ik me bijvoorbeeld af wie tijdens zo’n bezoek allemaal voor haar werken. Hoe wordt zo’n werkbezoek georganiseerd en door wie? Hoe ziet de agenda van het koningspaar eruit? Waar koopt Máxima haar kleding? Bestelt ze dat zelf online? Hoe voeden ze hun dochters op? Hoeveel vrijheid hebben zij?”

Waar komt jouw fascinatie voor het koningshuis vandaan?

“Nou ja, fascinatie… Ik ben erin gerold. Ik was algemeen verslaggever bij RTL Nieuws toen de verloving met Máxima eraan leek te komen, dus wilden we toch eens weten wie die Argentijnse dame eigenlijk is. Wie zijn haar vrienden? Waar woont ze? Hoe zit het met haar vader? De voornaamste reden dat RTL juist mij naar Zuid-Amerika stuurde, was omdat ik goed Spaans spreek. Maar ik had zeker geen speciale fascinatie voor het koningshuis.”

Wat vind je leuk aan ze?

“Ik vind ze benaderbaar. Ze zijn enthousiast en hebben een goede dosis humor. Er is door de jaren heen altijd wel wat kritiek op koningshuizen. Maar Willem-Alexander en Máxima hebben duidelijk hun eigen weg gevonden hoe zij dit koningschap wilden aanpakken. Er zit echt een plan achter. Uiteindelijk runnen ze gewoon een familiebedrijf dat over vijftig of honderdjaar nog steeds moet bestaan. Ik vind dat ze hun werk gewoon goed doen.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 4. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx