Sander Schimmelpenninck: ‘Ik heb op veel vlakken geluk gehad’

In zijn nieuwe VPRO-programma 'Sander en de kloof' duikt journalist en ondernemer Sander Schimmelpenninck in de alsmaar groeiende kloof tussen arm en rijk. ‘Ik word daar heel somber van.’

Wat heeft je in Nederland verbaasd tijdens het maken van de serie?

“Ik vond het schokkend dat er in Nederland tegenwoordig al privébasisscholen bestaan. Voor 25.000 euro per jaar kun je je zesjarige kind al op voorsprong zetten als je geld hebt. In mijn tijd bestond zoiets nog niet.”

Je bent een telg uit een vermogend adellijk geslacht. Had jij dan geen voorsprong?

“Nederland telt, naast een groep die vreselijk rijk is, een vrij grote groep die best vermogend is. Daar maak ik deel van uit, ja. In tegenstelling tot veel anderen daaruit praat ik wel over privileges en geld. Omdat ik op een kasteellandgoed in Twente opgroeide moest ik al jong vragen daarover beantwoorden als: ‘Hoe is dat dan?’”

En hoe was dat dan?

“Ik groeide op met het idee dat je onderdeel bent van een groter geheel en dat het collectief belangrijk is. En dat je daarin je rol moet kennen. Een landgoed is een kleine gemeenschap. Het is daarin van belang dat je naar elkaar omkijkt en rekening houdt met elkaar. Maar verder was ik een gewoon Twents jongetje dat Sander heette en dat net als zijn klasgenoten voetballer bij FC Twente wilde worden. Helaas had ik daar niet genoeg talent voor. Als rechtsbuiten had ik een aardige voorzet en was ik redelijk snel en technisch. Maar ik ben niet verder gekomen dan het eerste elftal van FC Diepenheim.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 3. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf