Roos Moggré: ‘Ik heb de regie in eigen handen genomen’

Na haar vertrek bij WNL is Roos Moggré een vaste kracht bij Avrotros. Daar krijgt ze alle ruimte om zich te ontwikkelen bij EenVandaag en zich te profileren, onder meer als voorvechter van vrouwenrechten . ‘Ik weet nu waar ik sta en wat ik belangrijk vind.’

Voel je de behoefte om jezelf meer te profileren?

“Ja. Ik ben nu 38. Vanaf mijn twintigste zit ik in dit vak en ik zie natuurlijk ook allerlei ontwikkelingen in de maatschappij die ik analyseer en waarover ik een mening heb. Ik vind het leuk om die te uiten. Niet dat ik per se een opiniemaker wil worden. Maar ik ben nu een paar keer tafeldame bij De wereld draait door geweest. Voor het openings gesprek met Matthijs mag je dan je eigen ideeën aandragen en dan ventileer ik graag waar ik voor sta.”

Je profileert je bij ‘DWDD’ als voorvechter van vrouwenrechten?

“Ik kies mijn gespreksonderwerpen daar niet bewust op uit, maar dat zijn wel de dingen die mij raken, ja. Ik opende een keer met een opiniestuk uit De Telegraaf. De kop daarboven was: ‘Kan een moeder wel premier worden?’ De vraag stellen is hem indirect ook beantwoorden. Blijkbaar vinden we dit soort zaken in onze maatschappij nog steeds ingewikkeld. Belachelijk! Als vrouw en moeder irriteert me dat. Wat ik ook zo opmerkelijk vind: alle hoofdredacteuren van nieuwsorganisaties zijn mannen. Alleen bij BNR is net een vrouwelijke hoofdredacteur voorgedragen: de allereerste vrouw die een grote landelijke nieuwsdienst leidt. Dat is toch raar? Ik draag graag bij aan dat debat.”

Heb jij het thuis wel goed getackeld?

“Ik heb het geluk dat ik een enorm geëmancipeerde man heb getroffen. Een Italiaan notabene! Hij is hier geboren. Zijn ouders kwamen vanuit Sardinië naar Nederland en hebben allebei altijd keihard gewerkt om hier iets op te bouwen. Hij heeft dus het beeld van twee ouders die beiden hard werkten. De traditionele rolverdeling die ik thuis heb meegekregen – vader werkte, moeder was thuis – is voor hem niet vanzelfsprekend.”

Krijg je eigenlijk veel reacties op jouw optredens in DWDD?

“Heel veel. Al achttien jaar ben ik bijna dagelijks op tv. En dan zit ik een keer in zo’n uitzending en dan ontploff en de sociale media. Het zijn overwegend positieve reacties, hoewel er natuurlijk altijd mensen tussen zitten die mij niks vinden. Daar probeer ik maar om te lachen. Maar als je mij vijftien jaar geleden bij De wereld draait door had gezet, was ik er niet best uitgekomen.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 8. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx