Rifka Lodeizen: “Ik acteer op inlevingsvermogen”

Rifka Lodeizen speelt in de nieuwe dramaserie Exportbaby een prachtige rol als adoptiemoeder van het Oegandese meisje Zawadi. KRO Magazine spreekt Rifka over deze rol en over haar manier van acteren: “Ik hou ervan een soort bondje met de camera te hebben.”

De kwaliteit van de vierdelige dramaserie Exportbaby spat in alle opzichten van het scherm af. Niet in de laatste plaats door de acteerprestaties. Rifka Lodeizen en Stefan de Walle spelen Hanna en Paul die tien jaar geleden het toen driejarige weeskind Zawadi (Lexie Nkudimana) uit Oeganda adopteerden. Vanaf het moment dat Hanna in een documentaire over ‘child trafficking’ het weeshuis herkent waar zij indertijd Zawadi ophaalden, ontstaan er spanningen in het zo liefdevolle gezinnetje. In de afleveringen die volgen ontspint zich een drama met thrillerachtige trekjes. We spreken Rifka Lodeizen, een van Nederlands meest geprezen acteurs, over de serie en over haar indrukwekkende rol.

Het thema van Exportbaby is ‘child trafficking’, kinderhandel dus. Hoe zou je het emotionele thema willen benoemen?

“Voor mij gaat het ook heel erg over liefde. Als je uit liefde dit soort keuzes maakt, hoe kan dat dan fout zijn? Onderweg komt Hanna achter zaken die het ook in haar huwelijk heel ingewikkeld maken. Maar de rode draad is dat alles met goede bedoelingen en uit liefde gebeurt.”

En dat het dan toch zo vreselijk mis kan gaan…

“Ik denk dat we goed laten zien dat je soms niet meer terug kunt als je erachter komt hoe iets in elkaar zit. Zeker in die tijd waren misstanden bij adoptie uit het buitenland nog niet zo aan het licht gekomen. Adopteren leek een soort idealisme. Om een kind dat geen ouders heeft een plekje te geven in Nederland, zo tussen ons in. Alles leek positief. Voor iedereen. En gelukkig zijn er ook nog steeds heel veel mensen die intens gelukkig geworden zijn hier en wier leven door adoptie is gered.”

Zijn de opnames in Oeganda in een weeshuis gemaakt?

“Nee, het was een schooltje. Gelukkig. Ik ben echt blij dat het geen weeshuis was, want je zit ook met je eigen gevoelens. En met je eigen dilemma. Er worden ook weeshuizen opgericht alleen omdat dat geld binnenbrengt. Dan figureren kinderen uit de buurt als wees. Het is niet gezegd dat het altijd zo gaat, maar dat het überhaupt gebeurt…”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 14. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Exportbaby is vanaf zaterdag 7 maart iedere week om 22.40 uur te zien op NPO 2.

Tekst: Bea Kastrop