Pia Douwes: ‘Ik voel me weer goed en sterk’

Pia Douwes is blij dat ze weer aan het werk mag, als juryvoorzitter bij Op zoek naar Maria. Toch vond de musicalster de lockdown ook een fijne adempauze. Ze had eindelijk tijd om aan zichzelf werken. ‘De rust was erg welkom.’

Ben je blij dat dit programma van start is gegaan?

“Ja, dit hebben we zo nodig. De theaterwereld ligt al een heel jaar stil en dat is triest. Als artiesten, theaters en publiek snakken we naar nieuwe input. Naar positiviteit en hoop. Dit programma straalt uit: ‘we zijn bezig, we werken met ons talent, er komen weer betere tijden’. Ik heb een grote passie voor mijn vak en het is heel fijn om er op deze manier toch mee bezig te zijn. Het tast me echt tot in mijn ziel aan als dat helemaal niet kan. Door Op zoek naar Maria begint er ook bij mij weer iets te stromen.”

Waar was jij mee bezig toen onze wereld vorig jaar zo plotseling zo veranderde?

“Door de naweeën van een burn-out en het overlijden van mijn vader, wat grote impact had, heb ik een periode niet op het podium gestaan. Er kwam toen iets heel anders op mijn pad. Een zakenrelatie waar ik een keer voor had opgetreden vroeg mij om samen te werken. Ik werd consultant bij een internationaal project voor hotels en events en heb daarbij nieuwe talenten in mijzelf ontdekt. Dat liep prima, tot dat uiteindelijk ook helemaal stil kwam te liggen.”

Ben jij bang om ouder te worden?

“Nee, niet zo erg. Ouder worden geeft ook een bepaalde rust, en mooie inzichten. Tegelijk is het spannend, omdat het lichamelijk wel een uitdaging is. Ik regenereer nu al niet meer zo snel, merk ik. Ik train regelmatig, maar als ik een maand niets doe, ben ik meteen stijf en is het alsof ik weer helemaal opnieuw moet beginnen. Dat is wennen. Maar in mijn hoofd voel ik mij nog lang geen 56. Mijn vader was ook zo jong van geest. En qua uiterlijk heb ik gelukkig mijn moeders genen dus ik zie er nog oké uit voor mijn leeftijd, dat is mazzel. Wat mij betreft blijf ik nog heel lang optreden. Ik heb absoluut goede hoop dat dat weer gaat gebeuren, de theaters gaan écht weer vol komen. De vraag is alleen: wanneer?”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 11. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide