Peter Pannekoek: ‘Ik ben trots dat ik van cabaret kan leven’

Peter Pannekoek staat aan de top van de Nederlandse cabaretwereld, en bezoekt daarnaast graag theatervoorstellingen van anderen. Daarover gaat zijn nieuwe tv-programma 'Waarom gaan we niet vaker?' Het paste nog net in zijn overvolle schema. ‘Een lege agenda maakt me onrustig.’

Wat ga jij de kijkers bieden?

“Elke aflevering trakteren we ze op twee actuele theatervoorstellingen. Daaruit pakken we steeds één scene die we op een bijzondere locatie filmen, waarbij we alle mogelijke trucs van het televisiemaken uit de kast trekken. Alles in goed overleg met de theatermakers zelf. Het worden dus geen platte theaterregistraties, maar twee toffe clips waarmee we de tv-kijker van de bank blazen. Ik wil bijvoorbeeld de energie van een dansvoorstelling vangen, zodat kijkers na zo’n clip denken: ‘Zag er geweldig uit. Dit wil ik ook in het echt zien!’ Daarnaast interview ik elke aflevering een theatermaker. En we hebben de rubriek ‘De viskraam’, waarin ik steeds iemand spreek over wie ooit een vernietigende recensie verscheen.”

Mensen associëren je vast niet snel met dans. Wat trekt jou daarin aan?

“Voor mensen die nooit moderne dans gezien hebben, klinkt het vaak als taai en moeilijk. Maar voor mij kan het zelfs iets meditatiefs hebben. Ik vind de muziek vaak prachtig. Daarnaast is het ook een vorm van topsport: je kijkt naar perfect afgetrainde dansers die ultieme controle hebben over hun lichaam. Wat ik fijn vind aan theater is dat je in zo’n zwarte doos zit, je mobieltje moet uit en anderhalf uur lang kijk je geconcentreerd naar iets. Dat vind ik een traktatie voor mezelf. En als ik een deel van een voorstelling minder interessant vind, dwaal ik lekker af in mijn eigen hoofd. Zit ik heerlijk weg te dromen.”

Behalve dat je veel voorstellingen bezoekt, tour je nu ook door het land met jouw cabaretvoorstelling DNA en maak je Dit was het nieuws en Waarom gaan we niet vaker?. Dat klinkt als best veel.

“Dat klopt, maar vanaf juli heb ik twee maanden vrij. Dus dan ga ik proberen om even lekker uit te rusten.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx