Martine van Os: “Ik kijk als een kleuter naar de wereld”

Ze is dan officieel zestig jaar, volgens Martine van Os is haar constante leeftijd vier. Ze heeft dus nog genoeg energie om een nieuw programma te presenteren: Gezond verstand! “Ik heb pas laat het gevoel gekregen dat ik zelf bij de grote mensen hoor.”

Naast het dagelijkse Tijd voor MAX, dat Martine van Os samen met Sybrand Niessen presenteert, maakt ze jaarlijks het kijkcijferkanon We zijn er bijna!. En daar komt nu ook nog een gloednieuw programma bij: Gezond verstand!, waarin Nederlanders hun vermeend geneeskrachtige huismiddeltjes voorleggen aan een panel van drie huisartsen.

Wie heeft het programma bedacht?

“Het komt oorspronkelijk van de BBC. MAX heeft het een klein beetje veranderd door er een presentatrice aan toe te voegen. Toen de Britten kwamen kijken hoe wij het maakten, waren ze zo enthousiast dat zij dat nu ook gaan doen. Het voegt ook echt iets toe. Er is een man die paardenmelk als een middel tegen psoriasis adviseert. Dat is zo’n grappige man en hij kan zo leuk vertellen over zijn Poolse vrouw die is meegekomen. Er komt bijvoorbeeld ook een vrouw die haar kinderen extreem lang borstvoeding heeft gegeven. Het is leuk om die mensen een beetje te leren kennen en hun verhalen te horen.”

Wat gaan we verder zien?

“We hebben het op een boerderijachtige locatie opgenomen. De mensen vertellen daar hun verhaal aan mij en leggen daarna hun middel aan de drie artsen voor. Die stellen vragen over hoe het werkt, wanneer ze het gebruiken en hoe de mensen ontdekten dat het werkte. Daarna overleggen de artsen of ze het de moeite waard vinden om het middel te testen. Zo ja, dan wordt het voorgelegd aan wetenschappers of aan een test­panel. Het resultaat en het advies zie je in dezelfde uitzending. Er zitten vast middeltjes bij waarvan je als kijker denkt: dat ga ik ook eens proberen. Bij de mensen die het aanprijzen werkt het sowieso, dus je weet nooit. Maar soms raden de artsen een middel echt af omdat het schadelijk zou kunnen zijn.”

Ben jij zelf van de huismiddeltjes?

“Ik blijf heel graag uit de medicijnkast. Als het op te lossen is met andere dingen dan pilletjes, dan doe ik dat. Ik begin elke uitzending met een eigen adviesje, iets wat ik ooit van een kennis of van mijn oma of mijn moeder heb gehoord. Als ik vroeger op mijn knie gevallen was en het ging ontsteken dan zei mijn oma: gekneusde kool­bladeren erop en een natte doek eromheen, want kool onttrekt alles aan het lichaam wat er niet hoort. Iemand in het programma komt trouwens ook met die tip.”

Het hele interview leest u in het KRO Magazine van week 20. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Gezond verstand! is vanaf dinsdag 23 mei wekelijks om 21.25 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Bea Kastrop