Mark Tuitert: ‘Ik kreeg grip op mezelf’

Op de Olympische Spelen is oud-kampioen Mark Tuitert een vertrouwd gezicht als schaatscommentator bij de NOS. Als geen ander weet hij wat ervoor nodig is om tegenslagen te trotseren en te gaan voor goud.

Je stopte in 2014 zelf als topschaatser. Hoe was het om om te schakelen naar de rol van commentator?

“Dat ging vrij natuurlijk. Ik was mijn hele schaatscarrière gewend om media te woord te staan. Ik heb me toen bovendien altijd beziggehouden met alle facetten van het schaatsen, zowel de technische als de commerciële en de bestuurlijke kant. Ik heb daar ook altijd een duidelijke mening over gehad. Ik vind het leuk dat ik tegenwoordig met de bril van een commentator die kennis kan delen. Ik hoop dat de rest van Nederland daar wat aan heeft.”

Was het als kersverse ex-topsporter lastig om tussen die twee werelden in te zitten?

“Als je eenmaal stopt, donder je snel die schaatswereld uit hoor. Ik had nog een redelijk zachte landing omdat ik nog twee keer op trainingskamp ben geweest met mijn voormalige team. Maar als je niet meer in die wedstrijdcyclus zit, lig je er snel uit. Toen ik net was gestopt vond ik dat een heel lastige fase. Ik was zo gewend aan sporten, fysieke uitdagingen en heldere doelen. Kort daarna had ik eens een sollicitatiegesprek waarbij me werd gevraagd: ‘Waar ben je goed in?’ Hard rondjes schaatsen! Verder moest ik dat nog ontdekken. Het heeft me bijna vier jaar gekost voordat ik een beetje wist: oké, dit is de richting die ik op wil.”
Die richting vond Mark onder meer in het ondernemerschap. Hij startte samen met twee compagnons First Energy Gum, een bedrijf in cafeïnekauwgom. Daarnaast is hij veelgevraagd motivatiespreker, hij maakt een eigen podcast en bracht vorig jaar zijn eerste boek uit. Mark is een drukbezet man. “Maar samen eten met mijn vrouw Helen en onze twee kinderen zijn wel steeds belangrijke ijkpunten in mijn week. We ontbijten vrijwel altijd samen. En we dineren nu vaker samen dan ooit, door corona. Voorheen sprak ik bijna honderd keer per jaar voor verschillende groepen en bedrijven maar dat gebeurt nu vooral online. Jammer, want voor publiek staan vind ik het allerleukste. Maar dat ik vaker thuis ben, vind ik ook hartstikke jn.”

Daardoor had je ook tijd om te schrijven. Jouw eerste boek gaat over het aanleren van een stoïcijnse mindset. Wat is dat?

“Een stoïcijnse mindset is een levensinstelling, gebaseerd op de leer van filosofen zoals Marcus Aurelius en Seneca. Het gaat erom dat je onderscheid kunt maken tussen zaken waarop je geen invloed hebt – zoals een coronacrisis, slecht weer of de mening van anderen – en dingen waar je wel invloed op hebt. Jij kunt namelijk zelf sturen hoe jij reageert op die externe factoren. De stoïcijnse filosofie richt zich op waarden zoals moed, matigheid, wijsheid en rechtvaardigheid. Die kun je hanteren in jouw leven waardoor jij je minder laat leiden door zaken als succes, verlies, frustratie en woede. Als je daar beter over leert nadenken, krijg je meer grip op jezelf.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 6. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx