Karin Bloemen: ‘Ik kan mensen raken met muziek’

In Volle Zalen blikt Karin Bloemen met Cornald Maas terug op haar carrière tot nu toe. Want de theaterdiva is nog lang niet klaar. Er zijn een concertreeks en een jubileumboek, omdat ze veertig jaar op de planken staat. ‘Dit is zo’n essentieel beroep.’

Ben je door de lockdowns jouw vak gaan herwaarderen?

“Het heeft mij er extra van doordrongen hoe belangrijk het is dat wij als artiesten ons werk kunnen doen. Ik heb echt mensen huilend in mijn armen gehad: ‘Wat ben ik blij dat dit eindelijk weer kan! Er werd door politici met dedain over het theater gesproken en geroepen dat dit geen essentieel beroep is. Maar dat is het wél. Het is voor mensen superwaardevol om naar het theater te kunnen zodat ze even hun zorgen kunnen vergeten. Daar zijn artiesten voor: mensen vermaken, verlichten en verheffen.”

’Waar haal jij zelf de meeste voldoening uit?

“Ik geniet van de communicatieve kant. Zo heerlijk als een grap in de zaal aankomt. Ik heb in die veertig jaar mensen letterlijk van hun stoel zien vallen van het lachen. Daarnaast heb ik in mijn carrière zulke mooie liedjes mogen zingen. Gisteravond was bijvoorbeeld weer geweldig. Ik zong tijdens mijn jubileumshow het nummer ‘Geen kind meer’, over hoe het voelt als je je moeder verliest. Ik zag een mevrouw in de zaal heel lief een zakdoekje pakken en haar verdriet gewoon lekker de vrije loop laten. Later hoorde ik: ‘Ik moest zo huilen, het was zo mooi.’ Hoe gaaf is mijn vak dan?! Ik was echt vereerd. Daarom houd ik het ook al die jaren vol. Omdat ik zie dat het zin heeft wat ik doe; ik kan mensen raken met muziek.”

Het is niet de eerste keer dat je openhartig bent in een boek. In 2019 verscheen Mijn ware verhaal, waarin je uitvoerig vertelt over jouw misbruikverleden. Hoe belangrijk is dat boek voor jou geweest?

“Voor mij was dat eigenlijk de belangrijkste stap in mijn leven. Daarvoor zei ik al tegen mezelf: ik kan pas echt door als ik eerlijk ben over mijn eigen verhaal. Eerder verscheen al Maar buiten is het feest, van Arthur Japin. Toen dacht ik: wat heerlijk, nou is het klaar, mijn verhaal is eruit. Maar toen begonnen de echte vragen pas: wat is er precies gebeurd? Waar? Wanneer? Hoe vaak?”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 9. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx