Joris Linssen: “Liefde geeft zoveel kracht”

Liefs uit… is terug voor een nieuw seizoen, met een nieuwe presentator: Joris Linssen. Zeven weken lang volgt hij Nederlanders die alles op alles zetten om zich met hun buitenlandse geliefde in Nederland te vestigen. “Als je verschillen weet te overbruggen, leidt dat tot meer liefde.”

Floris die zich voor zijn vriendin Joana uit Madeira bekeert tot het katholicisme. Het Keniaanse model Rhoda dat het leven van haar Maurits weer kleur geeft. Tunesiër Mo die voor alleenstaande moeder Natasja naar Nederland komt – voor het eerst en meteen voorgoed. Het nieuwe seizoen van Liefs uit… staat weer bol van de bijzondere internationale liefdesverhalen, inclusief de te overwinnen obstakels: regelgeving, cultuurverschillen en vooroordelen.

Volgens Joris Linssen (51), die de presen­tatie heeft overgenomen van Yvon Jaspers, is Liefs uit… ook gewoon een alibi om een jaar lang mee te kijken in een relatie. “Het uitgangspunt is heel ongewoon – buitenlanders die voor de liefde naar Nederland emi­greren –, maar het laat ook de universele worstelingen van een relatie zien. Voor het eerst samenwonen bijvoorbeeld. Het is voor iedereen wennen als er ineens iemand op jouw plekje op de bank zit en voetbal wil kijken, terwijl jij zin hebt in een film.”

Je hebt in je carrière al veel liefdesverhalen gehoord. Wat heeft Liefs uit… je over de liefde geleerd?

“Hoeveel kracht de liefde geeft, dat verbaast me telkens weer. De deelnemers aan Liefs uit… kunnen echt bergen verzetten als dat moet. Zo moet alleenstaande moeder Natasja ervoor zorgen dat haar Tunesiër Mo (aflevering 6, red.) naar Nederland komt. Ze is zwanger van de tweede en heeft geen vaste baan, maar ze is vastbesloten. Wat er ook gebeurt: Mo komt naar Nederland. Dat vind ik geweldig om te zien.”

Vaak hebben familie en vrienden hun bedenkingen bij de buitenlandse liefdes. Wat doet dat met de deelnemers?

“Dat geeft ze een soort venijnigheid en doorzettingsvermogen: ik zal wel even laten zien dat mijn geliefde de moeite waard is. Ik vond het grappig om te zien dat sommige
moeders – ondanks hun bedenkingen in het begin – uiteindelijk bijna gekker waren op hun schoonzoon dan hun dochters. Dat is wel zo prettig, want vaak spelen de ouders een grote rol, bijvoorbeeld bij het realiseren van een woning. Ik heb veel moeders met kwasten in de weer gezien.”

Hoe zou jij het vinden als een van jouw kinderen in zo’n situatie terecht zou komen?

“Het is logisch dat je als ouder in de beschermende stand schiet en je jezelf afvraagt: wordt mijn kind hier gelukkig van? Maar ik vind dat kinderen hun eigen keuzes moeten maken, zelfs al zijn het de verkeerde. In de twaalf jaar dat ik Hello goodbye maak ben ik wel tot de slotsom gekomen dat mijn kinderen van mij niet mogen emigreren. Dat brengt zoveel pijn en verdriet met zich mee. Maar helaas ga ik daar niet over.”

Het hele artikel leest u in KRO Magazine 44. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Liefs uit… is vanaf woensdag 8 november wekelijks om 21.25 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Marjolein de Jong