Jetske nieuw bij Spoorloos: “Het voelt nu al vertrouwd”

Nieuwe zoektochten én een nieuwe presentator in deze reeks van Spoorloos. Jetske van den Elsen staat de zoekers bij en biedt een luisterend oor. Ook reist ze mee naar het land waar de hereniging plaatsvindt.

Wat wordt jouw rol in Spoorloos?

“Ik sta naast degene die op zoek is naar ouders of familie. We hebben gesprekken en reizen ook samen naar het land van de hereniging. Tot nu deed de verslaggever of regisseur dat en bleef dat allemaal buiten beeld. Dat wordt nu anders. Het idee is dat het fijner is als er iemand in zo’n emotionele periode echt naast je staat, naar je verhaal luistert en je steunt. Mijn rol is dus een toevoeging, zonder het oude te veranderen. De rol van Derk Bolt blijft dezelfde.”

Is dit voor jou een nieuw terrein?

“Het is wel een nieuwe uitdaging en ik kan veel ontdekken en leren. Maar tegelijkertijd voelt het ook heel vertrouwd. Bij De rijdende rechter heb ik ook te maken met emoties van mensen. Daar is het ook mijn rol om mensen hun verhaal te laten vertellen en te proberen erachter te komen waar de pijn zit. In dat opzicht sluit het op elkaar aan. Ik blijf De rijdende rechter en De rijdende rechter, wordt vervolgd ook gewoon doen.”

Wat is voor jou de aantrekkingskracht van Spoorloos?

“Wat ik heel mooi vind, is dat je het diepe verlangen naar een weerzien met de biologische ouders zo goed gaat begrijpen. Maar ook dat de andere kant wordt belicht. Waarom doet een moeder afstand van haar kind? Die motivatie moet je ook horen om het te kunnen begrijpen. Als zoeker ben je alleen afhankelijk van je eigen gedachten. Hoe mooi is het als je het vaak hartverscheurende verhaal van de moeder hoort en gaat begrijpen wat er is gebeurd. Dat vind ik heel mooi en bijzonder aan Spoorloos.”

Dit artikel komt uit KRO Magazine 49. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Spoorloos is vanaf maandag 11 december terug op NPO 1.

Tekst: Bea Kastrop