Het duo Van der Laan & Woe: ‘We komen altijd weer naar elkaar toe gerend’

Even tot hier is terug – met de start eenmalig op zondag. En dus zitten Niels van der Laan en Jeroen Woe weer weken op elkaars lip. De lol is enorm, de verbondenheid groot. ‘Als Niels stopt, stop ik ook.’

In Even tot hier nemen jullie anderen regelmatig de maat. Kunnen jullie zelf ook tegen kritiek?

Niels, gespeeld geagiteerd: “Hoezo?!”
Jeroen: “Dat kunnen we allebei niet heel goed. Ik heb moeten leren dat kritiek op de kwaliteit van wat wij maken iets anders is dan kritiek op de inhoud. Aanhangers van Thierry Baudet zullen ons bijvoorbeeld heel vervelend vinden vanwege onze standpunten en daarom Even tot hier ook heel slecht vinden. Terwijl dat natuurlijk niet per se over de kwaliteit van ons programma gaat. Maar als op Twitter tien mensen iets liefs zeggen en eentje iets vervelends, maakt toch die ene de meeste indruk op mij. Dus ik doe dat mezelf niet aan en lees Twitter niet. Zeker in periodes dat we druk zijn en veel stress hebben, leidt het alleen maar af.”
Niels: “Ik kan er nog slechter tegen dan Jeroen. Het zou stoerder zijn om te zeggen: joh, het programma gaat hartstikke goed, dus dat commentaar boeit me verder niet. Maar dat is niet zo. We zijn gewoon hartstikke gevoelig. Feit is dus dat we op tv bijna een uur lang andere mensen de maat nemen, maar zelf niet tegen kritiek kunnen. Eigenlijk is dat de totale hypocrisie, haha. Ik denk best vaak: als wat wij nu maken over mij zou gaan, zou ik er daar een nacht niet van slapen.”

Waardoor passen jullie als vrienden zo goed bij elkaar?

Jeroen: “Doordat we altijd zoveel plezier hebben. Op een normale werkdag zitten we vaak het eerste kwartier alleen maar te giebelen. Ik hou daar erg van. Het kan gebeuren dat we elkaar goedemorgen zeggen en de een dat op zo’n gekke toon doet dat de ander al moet lachen. Voor buitenstaanders is het helemaal niet grappig, maar wij triggeren gewoon iets bij elkaar. We hebben heel veel lol.”
Niels: “Het lijkt soms alsof we een getrouwd stel zijn, maar dan met heel veel plezier. Het gaat bij ons in de eerste plaats om de humor. Het is vrij wonderlijk en uniek. We vinden het ook heel leuk om oeverloos met elkaar te kletsen als een stel pubermeisjes.”

Hoeveel tijd brengen jullie samen door?

Jeroen: “Tijdens een seizoen van Even tot hier natuurlijk heel veel. Maar daarnaast sporten we ook samen en gaan we bijvoorbeeld weleens een weekendje naar Berlijn. Gewoon lekker samenzijn.”
Niels: “Lekker giebelen, haha. Maar gelukkig klikken onze partners ook heel goed. Want Jeroen en ik waren natuurlijk eerder met elkaar dan met hen. Zij wisten dus hoe de verhoudingen lagen en kregen er in zekere zin nog iemand bij.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 20. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx