Harm Edens: ‘Ik zorg ervoor dat het schip blijft varen’

Lekker lachen om de actualiteit: het blijft een groot succes. Dit was het nieuws is toe aan seizoen 38 en Harm Edens is er vanaf het begin bij. ‘Hier moet je al je antennes aanzetten en heel scherp zijn.’

Je presenteert het programma al sinds 1996, ben je het nog niet zat?

“Helemaal niet. Dat komt doordat we maar zes of zeven afleveringen per seizoen maken. Dat is ook noodzaak, want de opnames zijn hartstikke intensief. Dus het is zeven weken knallen en dan zijn we blij als het klaar is. Ik ben één keer uitgevallen omdat ik tamelijk ziek was en toen zei mijn invaller achteraf: ‘Dat valt nog niet mee, dat in het midden zitten.’ Bij Dit was het nieuws zet je al je antennes aanzetten en heel scherp zijn. Als presentator moet ik daarnaast de sfeer in de gaten houden en de gasten indien nodig bijsturen.”

Hoe doe je dat?

“Dan ga ik meer energie geven, de boel ontregelen of een persoonlijke vraag stellen. Zoals ik Humberto Tan ineens vroeg: ‘Hou je van sneeuw?’ Ik weet ook niet waar dat op sloeg, maar het werkte
wel. Je weet nooit waar iemand op aanslaat. Ik probeer ervoor te zorgen dat het schip blijft varen.”

Is er dit seizoen nog iets aan het programma veranderd?

“Niet echt. Het format werkt gewoon goed. De combinatie van nieuws en humor is briljant bedacht in Engeland. Als ik de kijkcijfers zie, denk ik soms: mensen, ga eens wat anders doen, maar het is natuurlijk wel fantastisch. Ik heb echt zin in het nieuwe seizoen. Het programma is ook een uitlaatklep. Dat coronavirus bijvoorbeeld, daar moeten we het nodig over hebben. We krijgen ook weer bijzondere gasten. Zoals het illustere duo van Heel Holland bakt: Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden. Dat zijn dus typisch gasten van wie ik vooraf geen idee heb. Gaat Robèrt iets over het nieuws zeggen? Ziet hij overal roomsoezen? Gaat Janny aan het decor knabbelen? We gaan het zien.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 10. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers