Harm Edens: ‘Humor geeft lucht in deze benauwde tijden’

Dit was het nieuws bestaat 25 jaar en begint aan het veertigste seizoen. Aan presentator én milieuactivist Harm Edens de vraag: kunnen we nog steeds overal om lachen? ‘De grens is verschoven en iedereen houdt daar onbewust rekening mee.’

Blijkbaar heb je iets bereikt in je leven. Zo ben je al 25 jaar presentator van ‘Dit was het nieuws’!

“Vaak hoor ik van jongeren: jij bent al net zo lang op de buis als ik besta. Elk half jaar nemen we zeven weken op met hetzelfde clubje en denk ik: alweer een halfjaar weg. Zo zijn er vijftig halfjaarstukken voorbijgegaan. Het doortikken van mijn leven is heel voelbaar zo. Maar zoiets kun je vooraf niet plannen. Als ze me in de beginjaren hadden gevraagd voor een dagelijkse talkshow waardoor ik had moeten stoppen met Dit was het nieuws, had ik dat misschien wel gedaan. En we hebben ook een tijdje bij RTL 4 gezeten, omdat de Tros niet met het programma verder wilde. Al heb ik wel de neiging om iets lang te doen. Dingen die je langer doet worden namelijk alleen maar leuker. Zo schreef ik ook tien jaar scenario’s voor Het zonnetje in huis.”

Terugkerend naar Youp: raakt het jou als hij het woord ‘pisnicht’ bezigt of is dat ook humor?

“Ik gebruik het zelf ook wel eens, haha. Als je zelf homo bent dan schijnt dat te mogen. Al is het nooit erg om af en toe na te denken of je mensen nodeloos kwetst. Toen Johan Derksen bij Veronica inside het had over ‘homootjes’ stoorde me dat meer. De zelfmoordcijfers onder homo’s stijgen, de intolerantie – mede door invloed van de extremistische islam – neemt toe. Daar wordt te makkelijk over gedaan. De laatste vijftien jaar is het klimaat enorm verslechterd wat dat betreft. We kregen in 1987 het Homomonument en in 2002 het homohuwelijk. En nu kunnen we niet meer hand in hand over straat! Dat raakt me wel.”

Dit jaar vier je je zestigste verjaardag. Wordt het niet eens tijd om het rustiger aan te doen?

“Nee joh, we hebben nog tien jaar om onszelf op deze wereld een toekomst te geven. En ik heb mazzel; ik heb veel energie en ben niet vaak moe. Ik schijn zelfs in m’n slaap door te gaan. Gelukkig heb ik daar zelf geen last van.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 02. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf