Hans Goedkoop: ‘Geschiedenis laat zien wie we zijn’

Presentator Hans Goedkoop vond als kind geschiedenis al magisch. Niet gek dus dat hij zich enorm opwindt over feit dat de toekomst van Andere tijden op losse schroeven is komen te staan. ‘Het vreet aan me.’

Het is eind augustus, de NPO heeft de plannen voor het nieuwe televisieseizoen bekend gemaakt. Plannen met desastreuze gevolgen voor Andere tijden. Presentator Hans Goedkoop (55) is dan ook woedend. En verdrietig. “Toen het voorlopige nieuws twee maanden geleden naar buiten kwam, waren we al een van de zwaarst getroffen programma’s in Hilversum,” zegt hij in de kantine van de NTR op het Mediapark. “Nu zijn we gepromoveerd tot het zwaarst getroffen programma. We worden gehalveerd!”

Op sociale media deed je een emotionele oproep voor steun. Het geheugen van Nederland dreigde te verdwijnen, zei je. Was dat niet wat dramatisch?

“Dat filmpje is anderhalf miljoen keer bekeken! In achttien jaar hebben we iets zeldzaams opgebouwd: een wekelijks programma waarin we geschiedenis verbinden met de actualiteit. Daarnaast maakten we onder meer De grote geschiedenisquiz, de programma’s rond 4 en 5 mei en series als De ijzeren eeuw. We zijn een expertisecentrum, iets wat nauwelijks nog bestaat in Hilversum. Het is het levenswerk van een hecht team met de kennis van vakhistorici en het enthousiasme van de hobbyclub. Dit is kapitaalvernietiging.”

Je bent echt héél boos en verdrietig, merk ik.

“Het vreet aan me, ik slaap al nachten slecht. Er werd sinds juni van bovenaf tegen ons gezegd: het valt wel mee, we gaan nog in gesprek. Het zou ook niet gaan om bezuiniging, maar om vernieuwing. En opeens is het: geschiedenis is geen speerpunt van de NPO. We zitten hier op het Mediapark met allemaal communicatiebedrijven. En wat gebeurde er niet? Communiceren. Ik vrees echt voor de toekomst van Andere tijden. We gaan naar de woensdagavond waarop Champions League-voetbal zit met twee Nederlandse clubs. Kun je raden wat dat met onze kijkcijfers doet.”

Waarom is geschiedenis zo belangrijk op televisie?

“Geschiedenis laat zien wie we zijn, zo simpel is het. De media worden steeds persoonlijker, steeds sneller. Feiten doen er steeds minder toe, emoties en meningen des te meer. Dat zie je nog het meest op televisie. Wat is er dan mooier dan dat je op dat medium, dat zo gevoelig is voor de waan van de dag, één keer per week een half uur vrij maakt voor een programma dat zegt: oké, even tot tien tellen en afstand nemen? Wat gebeurt er nu eigenlijk echt? Dat doen we bij Andere tijden. Want wat in de actualiteit gebeurt, komt niet uit het niets. Er zijn parallelle geschiedenissen geweest. Daarmee krijgen we beter inzicht in wat er nu aan de hand is.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 38. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf