Groeten uit Kroatië: ‘Het leven is hier veel rommeliger’

Minke van Ingen liet haar veilige leventje in Nederland achter voor het opknappen van een oude ruïne op het Kroatische schiereiland Istrië. Het resultaat was te zien in het MAX-programma Droomhuis gezocht.

Op een zonnige middag laat Minke van Ingen (51) via Skype het atelier zien waar ze tegenwoordig woont en werkt. In de winkel onder haar huis ver- koopt ze kleurige kussens, kleden en foto’s die ze van de omgeving maakt. Samen met haar zoon van elf woont ze in Oprtalj, een middeleeuws stadje op een heuvel. “Istrië is heel lang Italiaans geweest. Daarom heeft het veel weg van Toscane, alleen is het hier wat ruiger. En het eten is heel goedkoop en lekker. Ik woon midden in het truffelgebied en we eten hier truffels voor bijna niets.”

Je had een mooi huis en een goede baan in Nederland. Waarom besloot je dat allemaal achter te laten?

“Ik was op zoek naar avontuur. Na mijn studie journalistiek werd ik hoofdredacteur van een onderwijsblad, een hele mooie baan met veel vrijheid. Zo mooi dat ik er wanhopig van werd. Voor mij zit het leven niet zo in elkaar. Ik wilde ervaren wat er gebeurt als je alle zekerheden achterlaat. Wat ga je dan doen?”

Hoe ging de zoektocht naar een huis in Kroatië?

“Mijn toenmalige man heb ik overgehaald om mee te gaan en in het begin hebben we honderden huizen of eigenlijk ruïnes bekeken. Ons oog viel op een oude vervallen boerderij die we verbouwd hebben. Na twaalf jaar, toen de verbouwing eindelijk klaar was, gingen we uit elkaar en bleef ik achter in het grote huis met onze zoon. Het uitzicht was prachtig, maar daar heeft een kind niet zoveel aan. Daarom ben ik naar het volgende heuveldorp verhuisd waar meer kinderen wonen.”

Hoe ziet jouw leven er nu uit?

“Ik woon boven het atelier waar ik spullen verkoop die ik zelf maak. Mijn vriend doet veel met hout en maakt zelf meubels. En ik verkoop ook dingen die mensen uit het dorp maken. Het leven is hier wel veel rommeliger dan in Nederland. En dat maakt van iedere dag een avontuur. Omdat ik al lang hier zit en veel ervaring heb met verbouwen, begeleid ik regelmatig mensen die een huis zoeken in deze omgeving.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 23. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Nieuwe afleveringen van ‘Droomhuis gezocht’ zijn vanaf het najaar te zien bij Omroep MAX.

Tekst: Carmen Fernald