De goede werken van Johnny de Mol: “Het is een kwestie van groter denken”

Johnny de Mol doet de dingen recht uit het hart en met een knipoog. In De reis van je leven , waarin hij met ongeneeslijk zieken op reis gaat, weet hij lichtheid te brengen, maar ook in zijn vluchtelingenkamp op Lesbos. “Iedereen zou een steentje bij moeten dragen aan een betere wereld.”

Johnny de Mol ziet er best ontspannen uit voor iemand die een behoorlijk hectisch jaar achter de rug heeft: een verhuizing, een verloving, een zwangerschap, een nieuwe werkgever en zes verre reizen voor zijn programma De reis van je leven, om maar iets te noemen. Met een groot glas gemberthee op tafel en een laatste blik op zijn telefoon is hij klaar voor het interview.

In De reis van je leven reis je met ongeneeslijk zieke mensen en hun vrienden naar verre oorden. Wat is de voornaamste reden dat mensen zich aanmelden?

“Normaal gesproken verrassen je vrienden jou als je ziek bent. Hier is het andersom. Iemand die ongeneeslijk ziek is zegt: ik wil een reis maken met mijn beste vrienden om herinneringen te maken, om een document te maken en om nog eens het een en ander tegen elkaar uit te spreken. In eerste instantie voor zichzelf, maar ook voor de nabestaanden. Vaak willen ze de kijker ook een positieve boodschap meegeven. Het programma gaat ook meer over het leven dan over de dood.”

Wat zijn voor jou de lastigste momenten?

“Bijvoorbeeld als een vriend van de hoofdgast gaat vertellen hoeveel diegene voor hem betekent en dan soms breekt. Dat zijn moeilijke momenten, voor het hele team. De mensen van het team zijn maanden bezig met één aflevering en met de hoofdpersonen. Dit jaar konden twee reizen niet doorgaan: Dennis overleed twee weken voordat we naar Normandië zouden afreizen en de reis van Natascha moest worden afgezegd nadat ze een zware longontsteking opliep. Zoiets geeft iedereen een fl inke knauw. Soms zijn er ook momenten… Zoals met Sofie in de eerste aflevering. Als ik vertel dat mijn vriendin Anouk zwanger is. Sofie is 29 en heeft een vriend. Ze willen graag kinderen maar dat is in haar situatie vrij gecompliceerd. Dat hakt er wel in.”

Wat geeft dit programma jou?

“Dat een hoofdgast belt die net met de familie het eindresultaat heeft bekeken. En dat-ie dan zegt dat dit het allermooiste cadeau is. Dat ie nog nooit zo blij is geweest met een reis en met zoiets tastbaars dat voor altijd zal blijven bestaan.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 15. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

De reis van je leven is elke dinsdag om 21.30 uur te zien op RTL 4.

Tekst: Bea Kastrop