Gijs Rademaker: ‘Ik ben vergroeid met deze baan’

Hij wilde correspondent in China worden, het geboorteland van zijn vrouw Yang. Maar Gijs Rademaker belandde als opiniepeiler bij EenVandaag. Tien jaar later zit hij daar nog steeds. Vanwege de coronapandemie is hij zelfs steeds vaker op televisie. ‘Ik heb liefde voor dit werk gekregen.’

Hoe ervaar jij deze tijd?

“Ik vind het moeilijk. Ik heb drie schoolgaande kinderen die thuis les kregen, mijn vrouw Yang werkt in een hotel dat grotendeels platligt. Mijn broer Marijn ziet als balletdanser optredens afgelast worden en mijn ouders behoren tot de risicogroep. We hebben ze al acht maanden niet aangeraakt. Het raakt alle aspecten van ons leven. De eerste maanden overheerste bij mij nog de journalistieke interesse, het is toch een uniek moment. Nu ben ik vooral verschrikkelijk moe, merk ik. Ik moet er niet aan denken dat het nog maanden duurt.”

Je bent de oudste van drie broers. Was er veel competitie onderling?

“Vooral met Marijn, die na mij kwam en drieënhalf jaar jonger is. Ik bepaalde altijd wat we speelden en was de betweter. Ik was toen al gericht op kennis vergaren en verhalen vertellen, ik schreef als kind krantjes vol over dinosaurussen. Marijn was het tegenovergestelde: altijd in beweging en ondanks zijn leeftijd net zo goed in sport als ik. Dat kon ik niet uitstaan.”

Heb je daarom zo’n bewijsdrang?

“Dat is ontstaan op de middelbare school, denk ik. Ik was de kleinste brugklasser én had rood haar. Ik ben niet vervelend gepest, maar het heeft me wel gevormd. Ik werd er fel van en leerde me positioneren. Ik zie er schattig uit; klein en goedlachs, en daardoor onderschatten mensen mij altijd. Maar naast bewijsdrang heb ik vooral een oprechte liefde voor het vertellen van verhalen. Als ik vroeger zag hoe in Netwerk een verslaggever op een landkaart uitlegde wat daar gebeurde, dacht ik: dat wil ik ook! Alleen wilde ik niet zelf in beeld, ook daarin verschil ik met Marijn. Als ik in de spiegel keek, dacht ik: ik op tv, met dit hoofd? Dat heb ik echt moeten leren.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 46. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf