Frits Sissing: ‘Alles voor een leuke avond’

Talenten een podium geven en kijkers een leuke tijd bezorgen, dat doet Frits Sissing het allerliefst. Hij presenteert de nieuwe musicaltalentenjacht Op zoek naar Maria. Gezocht: de vertolkster van Maria, de zingende non uit The sound of music. ‘Bij musical komt alles samen.’

Iedereen denkt bij ‘The sound of music’ aan Julie Andrews die door de Alpen danst. Hoe vind je ooit een tweede?

“We gaan niet op zoek naar een kopie van haar. We zoeken een nieuwe, grote musicalster, we vliegen het breed aan. Iedereen kan Maria zijn, maar de hoofdrolspeelster moet voor de liedjes uit The sound of music wel een bepaalde zangtechniek hebben. Het is geen jazzy musical, dus iemand met veel soul in haar stem is hier minder geschikt voor.”

Op de vraag welk nummer uit The Sound of music hij het mooiste vindt, haalt Frits Sissing zijn telefoon tevoorschijn. “Even de hulplijn inschakelen.” Terwijl hij door de afspeellijst scrolt, haalt hij herinneringen op aan Musical sing-a-long, waarin hij als presentator elk jaar ‘Do-re-mi’ zingt. “Dat is misschien wel het bekendste nummer, maar zeker niet het mooiste,” vindt hij. ‘Edelweiss’ komt voorbij en de presentator neuriet de wereldberoemde melodie. “Heel bekend, maar ik krijg er geen kippenvel van. ‘Climb every mountain’, dat is mooi. Wel heel dramatisch.”

Je leerde er zelfs je vrouw door kennen.

“Ik ben verliefd op haar geworden toen zij in mijn studententijd in de eerstejaarsmusical meedeed. Ik zag haar op het toneel en dacht, díé is leuk, maar zij zag mij niet zo zitten. Tien jaar later deed ik mijn eerste amateurvoorstelling bij Frank Sanders en toen zat zij in de zaal. In de hoop dat de vonk nu wel zou overslaan, had ik haar uitgenodigd. Dat lukte. We zijn al 26 jaar gelukkig samen.”

Hebben jullie twee dochters de voorliefde voor musical overgenomen?

“De oudste van 22 doet aan toneel. Zij vindt het leuk om op het podium te staan. De jongste van negentien is het nog aan het ontdekken. Zij heeft niet zo de behoefte om op de voorgrond te treden, maar misschien dat televisie iets voor haar is. Dat moeten ze natuurlijk allemaal zelf weten.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 8. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Deborah Ligtenberg